Skocz do zawartości

Robotyka na Podkarpaciu - warsztaty możliwość zapisu

Rekon

Ile płacisz za warsztaty w swoim regionie?  

2 użytkowników zagłosowało

Wyniki głosowania są ukryte!

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Chciałem zapytać czy ktoś z Was uczestniczył bądź ma zamiar w warsztatch z robotyki na terenie Podkarpacia. Znalazłem tylko jedną firmę która proawdzi takie warsztaty ale nie ma kogo zapytać czy tego typu zajęcia mają sens. Chciałem zapisać dziecko tylko nie wiem czy faktycznie to sens. Tego typu warsztaty są kosztowne i nie wiem czy nie lepiej zapisać dziecko na coś tańszego. Pozdrawiam:)

O jakich warsztatach mówimy? Zakładam, że takich przy użyciu Lego Mindstorms (bo to jest łatwo przyswajalne i atrakcyjne dla dzieci). Czy to ma sens? Ja uważam, że tak, ale tu dużo jednak zależy od firmy i od nauczyciela - różnice potrafią być ogromne. Dzieciom generalnie warsztaty bardzo się podobają, choć to jak mówiłem zależy, czasem od pogody. 😉 W jakim wieku jest dziecko? Takie firmy prowadzą dla zajęcia dla dzieci w wieku 7-13 lat (w okolicach tego przynajmniej). No i wiek odgrywa duze znaczenie. Co do dzieci młodszych (powiedzmy 7-9) ciezko ich nauczyc programowania. Ale za to potrafią sie rozwinąć manualnie i trochę kombinować. I w zależnosci od pomysłu prowadzacego na zajecia potrafią zapamietac jakies ciekawostki (np. jak działa rosiczka 😋). Jednak niewiele sie wtedy uczą. Co innego dzieci nieco starsze, tu efekty mogą byc naprawdę ciekawe. Tu jednak w dalszym ciagu zalezy od nauczyciela - niektórzy prowadzą zajecia bardzo odtwórczo (gotowa instrukcja, program bez wyjasnien), niektórzy sie starają zmusić dzieciaki do kombinowania. Jednak dzieci generalnie przyzwyczajone są do pracy odtwórczej, to chyba nawyki ze szkoły. 🙂

Podsumowując - dla dzieci młodszych to moze byc fajnie spedzony czas i zabawa (ale na pewno bardziej rozwijajaca niż granie w bylę grę 🙂, dzieci starsze potrafią wyniesc z tego trochę matematyki, fizyki, algorytmiki. Generalnie - zawsze na plus. Jak bardzo na plus - to zależy. ale czasem moze to byc bardzo, bardzo na plus.

Co do ceny - ciezko to porównywać, bo czasem kurs trwa mniej lub wiecej godzin. Rozrzut cenowy tez potrafi być ogromny, sa firmy mniejsze, niemal lokalne (20-30 zł za godzine) i firmy o zasiegu ogolnopolskim, te czasem każą bulić jak za zboże (50-70 za godzinę 😉. W kazdym razie wiekszosc firm ma jakies zajecia "zerowe", czyli jedno spotkanie zeby dziecko zobaczyło czy mu sie podoba. Moze warto od tego zacząć.

Dla dzieci jeszcze starszych (powiedzmy gimnazjalnych) czasem sa warsztaty z robotyki na czymś bardziej konkretnym niż Lego. Elektronika z prawdziwego zdarzenia. To już potrafi sporo nauczyc i zaszczepić pasje na całe zycie. ale nie kazda firma to ma. A co do Lego - znam swiadectwa wielu osob, ktore dzieki Lego złapały bakcyla na robotykę. A że to fajny kierunek studiów itp. chyba nie musze przekonywac. 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.