pawel147 Napisano Styczeń 14, 2013 Udostępnij Napisano Styczeń 14, 2013 Witam, Chciałbym dowiedzieć się czy przerobiony schemat regulatora fazowego jest poprawny. Układ ten będzie sterował mocą i napięciem na transformatorze. Potrzebowałem jednak układu, który będzie porównywał napięcie na uzwojeniu wtórnym z tym, które jest ustawione (przez regulator) i w razie potrzeby korygował je. Więc znalazłem w internecie taki układ, ale nie został on sprawdzony w praktyce i nie wiem czy będzie działał (na forum też nie było informacji czy działa, to była propozycja). Dlatego też zwracam się z prośbą do Was o wypowiedzenie się na temat tej przeróbki. Co do przerobionego schematu: dioda zenera na wtórnym jest na napięcie 8,2 V , ponieważ jeżeli napięcie spadnie poniżej 8,2 V (z powodu dużego obciążenia) to triak ma zostać w pełni "otwarty", czyli będzie maksymalna moc. Schemat podstawowy: Schemat przerobiony: Z góry dziękuje za pomoc __________ Komentarz dodany przez: Sabre Jaki to ma związek z tematyką forum? Mam nadzieję, że jesteś świadomy tego, że układ pracuje na potencjale 230V i jesteś świadomy ryzyka jakie niesie za sobą zabawa z takimi układami. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »