Skocz do zawartości

Konfiguracja GPRS w modemie SE T290i przez RS232

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, posiadam telefon Sony Ericsson T290i (praktycznie kopia modelu T230). Udało mi się połączyć telefon z komputerem za pomocą portu RS-232, można wysyłać komendy AT.

Mój problem polega na tym, że nie bardzo mam pojęcie jak skonfigurować połączenie GPRS i otworzyć adres www. Chcę sterować swoim robotem przez sieć komórkową, jednak nie chcę w tym celu używać SMS-ów, a strony www, na której wpisywałbym polecenie, a po otwarciu odpowiedniej podstrony polecenie to byłoby wyświetlane, np. "przod,2000" czyli przez 2000ms do przodu. Aktualnie robot komunikuje się z komputerem po UARcie drogą radiową 433MHz (odradzam tanie nadajniczki na 433). Po otwarciu strony i wykonaniu polecenia mikrokontroler ponownie otworzy adres i sprawdzi, czy nie ma kolejnych poleceń. Podstrona nie będzie miała żadnego okodowania HTML, sam tekst z poleceniem.

To wszystko jestem w stanie zrobić, łącznie z "dogadaniem" mikrokontrolera (Atmega16) z telefonem, poza właśnie uruchomieniem strony za pomocą komendy AT. Z tego co wyczytałem, to telefon prześle kod strony przez UART-a. Szukałem już chyba wszędzie i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Czy ktoś robił podobny projekt? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

PS. Znalazłem urządzenie, które działa chyba w podobny sposób

http://telekamery.net/

Można sprawdzić działanie na tej stronie w czasie rzeczywistym.

Cześć, dzięki za odpowiedź i za PDFa, już go miałem wcześniej i poczytałem sobie, poleceń jest cała masa, ale nie wiem jak za ich pomocą uruchomić połączenie GPRS. Udało mi się już prawie połączyć za pomocą takich komend:

AT&F

AT+CGDCONT=1,”IP”,”www.plusgsm.pl”

ATD*99#

Jednak telefon łączy się z numerem w nieskończoność.

Co do kamerki, to działa ona przez serwer i zasada działania jest podobna, pracuje przez sieć GSM 🙂

Nigdy się nie bawiłem łączeniem z internetem przez SE. Używałem kiedyś siemensa do połączenia TCP.

Spróbuj może przed tym adresem www wpisać jeszcze APN, dla plusa jest to po prostu "internet".

Próbujesz robić to z atmegi czy z komputera przez terminal?

Z tego co wyczytałem, to telefon prześle kod strony przez UART-a

Nie wnikałem w to nigdy bo mnie nie interesowało ale jesteś pewny że da się tak zrobić jedną komendą?

APN udaje się ustawić, napotkałem na ciekawą rzecz - gdy wybieram numer tel żeby zadzwonić to SE dzwoni nieskończenie długo lub wyrzuca NO CARRIER. Status PIN sprawdzałem i jest READY czyli teoretycznie można korzystać z karty SIM. Najgorsze jest to, że każdy modem może mieć swój zestaw komend, nie ma jakiegoś ścisłego standardu.

Zastanawiam się czy nie zrezygnować z SE i kupić np. SIM300. Potrzebuję tylko przesłać do Atmegi polecenie przez GPRS. Rozpracował już ktoś podobny problem?🙂

A z telefonem gadam przez port RS232 w terminalu, podoba mi się ten z BASCOM AVR i działa dobrze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...