Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, chciałbym zaprezentować mojego pierwszego światłoluba zrobiony według TEGO poradnika z forum.

Zastosowałem przerobione serwa TowerPro SG50 z czego jedno chyba nie do końca mi wyszło bo jest wolniejsze od drugiego (będę je poprawiał). Części elektroniczne były gotowe już z trzy tygodnie temu, lecz miałem problem z przekładnią którą chciałem zrobić do silniczków z CD Romów. Niestety to wymagało sporej precyzji (przekładnia z kół zębatych, bez pasków) i w domowych warunkach nie bylem wstanie tego zrobić. Na majówkę pojechałem do Krakowa i okazało się że mam sklep modelarski pod oknem (2min marszu). Kupiłem tam po prostu serwa i dokończyłem.

Zasilanie to cztery paluszki AA (już trochę rozładowane) wraz z włącznikiem, a kółka to gotowce też ze sklepu modelarskiego za 3.90 od sztuki. Cała reszta jak w poradniku z początku post'a.

Kieszeń na baterie jest przymocowana na czarną taśmę izolacyjną by móc łatwo zabrać i wymienić wszystkie baterie (dostęp do dolnych). Na fototranzystory nakleiłem z taśmy dwa stożki połączone pośrodku do ograniczenia widoczności, sprawdza się to znakomicie. Trzecie koło to zwykła "płoza" z paska zaciskowego jakimi przymocowałem serwa. Światłolub wychwytuje światło z flesza aparatu w telefonie z 1.5 metra w ciemnym pokoju, w lekko oświetlonym potrafi z 2 metrów. Wystarczy postawić przed nim telefon i będzie do niego jechał.

Nie nakręciłem filmiku bo nie wiem czy warto, zdjęcie jest marnej jakości bo mam marny telefon. Jutro zrobię może lepsze bo pożyczę aparat cyfrowy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...