bb5 Napisano Grudzień 15, 2008 Udostępnij Napisano Grudzień 15, 2008 Która z tych 2 baterii lepiej się nadaje? A23(ok.12v) czy 6F22(9v) Rozmiar nie ma tutaj znaczenia. Chodzi mi tylko o to by podłączyć ją do 7805 i mieć stabilizowane 5V a silniczki przez mostek H dostaną 12v lub 9v. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Grudzień 15, 2008 Udostępnij Grudzień 15, 2008 Ja bym Ci odradzał obie. A23 to coś jak 8 baterii guzikowych połączonych szeregowo, mają pewnie ok. 50mAh, wydajność prądowa jest tak mała, że nie wiem czy nadawałaby się do zasilania elektroniki, poza tym nie da się jej ładować. Natomiast 6F22 ma też małą pojemność, myślę, że ok. 200mAh, bateria nie wchodzi w grę, musi być akumulator, zapłacisz za niego ok. 15zł za najtańszy, za mniej-więcej tyle możesz na allegro kupić ogniwa z laptopów, chodzą po ok. 4zł za sztukę, trzy takie + wysyłka to ok. 20zł i masz porządny pakiet 1,5Ah przy 11,1V. Pozdrawiam. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bb5 Grudzień 15, 2008 Autor tematu Udostępnij Grudzień 15, 2008 Chodzi Tobie o takie : http://www.allegro.pl/item504010608_ogniwa_li_ion_1600mah_3_7v_sony_us17670.html ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Grudzień 15, 2008 Udostępnij Grudzień 15, 2008 Tak, ja kupowałem nawet chyba u tego samego allegrowicza, te moje były po równo 4/sztuka, moje były rozmiaru 18650 ale to nie ma różnicy. Aha, jeśli robot ma być mały to nie polecam, ogniwa ważą ok. 50g jedno i małe też nie są (nazwa to inaczej rozmiary - 18650; 18mm średnicy, 65mm długości a 0 oznacza kształt, czyli okrągłe). Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
bb5 Grudzień 15, 2008 Autor tematu Udostępnij Grudzień 15, 2008 Robot miał być mały. Więc co polecasz? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Grudzień 15, 2008 Udostępnij Grudzień 15, 2008 Jeśli silniki jedzą mało prądu, to mógłbyś zastosować akumulatory od komórek, na allegro można znaleźć ok. 800mAh za ok. 2-3zł/sztuka. Wymiary można uzyskać podobne do 6F22 z tym, że pojemność i napięcie będą wyższe 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bb5 Grudzień 30, 2008 Autor tematu Udostępnij Grudzień 30, 2008 Mam jeszcze pytanie: jaką ładowarką to załadować? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź