Skocz do zawartości

Wytłumaczenie specyfikacji akcelerometru LIS35de

vinstrol

Pomocna odpowiedź

Witajcie,

Mam zapytanie odnośnie akcelerometrów, próbuję zrozumieć ich specyfikację ale pojawia się trochę pytań. Powiedzmy taki LIS35DE jest dość popularny i może od niego zacznę.

W PDF jest podane „Device resolution” 72mg nie do końca wiem jak to interpretować, czy to znaczy że zmiany rzędu 0,072g są już rejestrowane przez układ? Czy to można jakoś ustosunkować do kąta przechyłu w stopniach?

LIS35de zwraca jak widzę wartość 0 dla 0 stopni a dla pionu (przechył o 90 stopni) dostaje coś w granicach 58 dla osi Z ale gdy eksperymentuje z osią X to dostaje max 50. Jest to tylko przyspieszenie ziemskie, a więc przy założeniach rozdzielczości typical +-2.3g powinienem podzielić… 127/2.3=55 a wcale takich wartości osiągnąć nie mogę w spoczynku, czy coś jest uszkodzone czy to błąd jakiś stały?

Co to jest Typical zero-g level offset accuracy który wynosi +-60mg czy to błąd gdy dana oś pokazuje 0 czy też jest to błąd podczas spadku ciała a może błąd występujący w całym zakresie działania układu?

I wreszcie jak jest liczone LSB? Oznaczenie to bardzo często występuje w innych akcelerometrach i notach katalogowych, często widzę wartości 1g/LSB ale nie wiem co to LSB znaczy w praktyce.

dzięki.

1. Układ ma rozdzielczość 0,072g (niekoniecznie dokładność) - chociaż w praktyce jest to bardzo, bardzo słabo. Dobre układy mają ok. 0,001g.

Jak wiesz jak to przeliczyć na kąty (sin/cos) to sobie poradzisz.. ~0,072g to jest kilka stopni!

2. Akcelerometry mają błędy typu błąd zera (wynik 0 niekoniecznie oznacza 0g, może oznaczać np. 0,02g w jednym modelu i -0,02g w innym) - to jest opisane typical zero-g level offset.

Do tego akcelerometry mają wiele innych błędów - błąd liniowości, błąd zależny od temperatury, zmiana wyników wraz ze starzeniem się itd. itp. - ludzie książki o tym napisali.

3. LSB to z angielskiego Least Significant Bit, czyli najmniej znaczący bit (patrz zapis U2 itd.)

4. Generalnie nie spodziewaj się, że akcelerometr da Tobie jakieś super dokładne wyniki bez kalibracji.

• Pomogłeś! 1

1. Układ ma rozdzielczość 0,072g (niekoniecznie dokładność) - chociaż w praktyce jest to bardzo, bardzo słabo. Dobre układy mają ok. 0,001g.

Jak wiesz jak to przeliczyć na kąty (sin/cos) to sobie poradzisz.. ~0,072g to jest kilka stopni!

policzyłem to A=arctang 0.072 = 4.1 stopnia,

to jest poprawnie? bo ta dokładność jest mega kiepska

No i dzięki za wytłumaczenie 😉

pozdrawiam.

Jest, dlatego polecam czujniki o wysokiej rozdzielczości typu BMA180, a nie jakieś badziewia 😉 Jak masz na wyjściu 0,001g to możesz uzyskać dokładność po kalibracji w granicach 0,1 stopnia.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.