Skocz do zawartości

Zabezpieczenie układu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemka,
Wykonuje projekt hexapoda i mam następujący problem: muszę zasilić 18 serw i arduino(Arduino Mega 2560) z nałożoną wkładką EasyVR(modułu rozpoznawania mowy) za

pomocąakumulatora:

Akumulator Redox

Napięcie akumulatora 7,4 V

Pojemność akumulatora 2400 mAh

Prąd rozładowania 48 A

Ilość ogniw 4

Rodzaj ogniw LiPo

Rodzaj wtyku: DEAN

Serwa:

http://botland.com.pl/serwa-typu-standard/485-serwo-tower-pro-sg-5010.html

EasyVR:

http://dlnmh9ip6v2uc.cloudfront.net/datasheets/Dev/Arduino/Shields/EasyVR_User_Manual_3.3.pdf

W jaki sposób zabezpieczyć układ? Chodzi o użycie stabilizatorów i

bezpieczników. Jakich użyć, jak podłączyć bo jesteśmy trochę

zieloni w tym. Poprzedni moduł nam spłonął więc będziemy wdzięczni

za pomoc i szybką odpowiedź!

Hej,

zobacz na gotowe konstrukcje zrobione na forum. Na poczekaniu Ci powiem, ze serwa te są za słabe dla Hexa, szczególnie na "kolano" robota. Policzcie sobie wymagane momenty, a nie na oko. 🙂

Możecie użyć układu 7805 albo gotowego układu stabilizatora 5V do redukcji napięcia akumulatorów z 7.4 na 5v, ale takie rozwiązanie może wam siać zakłócenia, szczególnie w momencie obciążenia znacznego serw. Polecam osobne źródło napięcia dla elektroniki.

Jeżeli chodzi o bezpieczniki, to polecam bezpieczniki polimerowe o odpowiedniej wartości lub szybkie szklane.

Akumulator przez was zaproponowany(jeżeli będzie jeden) umożliwi wam 20/25 min pracy robota i to max. Wiem z własnego doświadczenia.

Jeżeli nie macie osobnego kontrolera serw, a planujecie obliczanie kinematyki, trajektorii itd. w robocie to atmega średnio da radę dodatkowo jeżeli ma pełnić rolę kontrolera serw. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...