Skocz do zawartości

Jak rozmieścić elementy

draqo

Pomocna odpowiedź

Jestem na etapie budowy robota i mam problem z rozmieszczeniem elementów.

Planuję zastosować akumulatorki Li-Pol: http://cyber-fly.pl/pl/p/Redox-RACING-5100-mAh-3,7V-x-2-50C-samochodowy-pakiet-LiPo/2957, na zdjęciach zielony kawałek drewna odpowiada 1 pakietowi, drugi chciałbym dać obok.

Czy są jakieś przeciwwskazania żeby je tak rozmieścić? Mocno się grzeją?

Do bocznej ścianki chcę przykręcić sterownik, czy w takiej pozycji może być umieszczony (radiator do ścianki)?.

Wiesz, że radiator zwykle do czegoś służy? Tutaj nie wiem czy nawet lepiej nie byłoby jako radiatora użyć obudowy (aczkolwiek nie wiem z jakiego metalu jest obudowa i jak mocno będzie się grzał sterownik). Samo RPi też generuje trochę ciepła - niby te 3W to nie dużo, ale jeśli obudowa byłaby zamknięta (jak rozumiem z faktu mocowania tak sterownika zamiast radiatorem choćby do góry) - to może się nieźle grzać.

Konstrukcja jest z alu, nie będzie u góry zamknięta, tylko będzie nad całością blacha perforowana. Będzie jakieś 5cm prześwitu.

Chciałem to tak umieścić, żeby zapełnić to miejsce w środku. Chyba, że po prostu sterownik dam gdzie indziej. Rpi będzie nad akumulatorkami jakieś 3cm.

Jeśli to alu to sterownik przez pastę termoprzewodzącą przykręć do niej. Jeśli to nei problem to radiator może być nawet przykręcony podobnie na zewnątrz obudowy w tym samym miejscu - dochodzi dodatkowa warstwa pasty, ale za to aluminium też jest więcej, więc bilans raczej na plus.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.