PolGraphic Napisano Styczeń 9, 2009 Udostępnij Napisano Styczeń 9, 2009 Otóż mam taki problem. Chcę wybadać, jak skonstruować coś takiego: Mamy coś w rodzaju "żetonu" (załóżmy jakieś dowolne żelastwo) i, jeśli znajdzie się w wyznaczonym obrębie około 1m x 1m x1m (może być więcej ), to chcę poznać jego położenie (x,y,z). Dodam że czujniki mogę ustawić na podstawach i dwóch przeciwległych ścianach sześcianu, który jest obszarem testowanym na obecność żetonu. Żeton może mieć przyczepione dowolne ustrojstwo, nadajnik, etc., poruszam nim za pomocą ręki Chodzi o to, by ustalić jego pozycję i nie brać pod uwagę czegoś, co żetonem nie jest, a weszło w nas testowany obszar. Oczywiście ważne bu koszt był jak najmniejszy
arek19 Styczeń 10, 2009 Udostępnij Styczeń 10, 2009 moze coś w stylu echosonaru zawieszonego nad żetonem. albo nadajnik i odbilrnik GPS? taki ze sklepu z sprzętem szpiegowskim.
McRancor Styczeń 10, 2009 Udostępnij Styczeń 10, 2009 Niech żeton błyska z jednej strony czerwoną, z drugiej strony zieloną (przykładowo) diodą. Do tego kamerka i oprogramowanie w OpenCV. Musisz chyba zmienić założenia, bo chcesz zrobić coś czego nie da się zrobić prosto.
PolGraphic Styczeń 11, 2009 Autor tematu Udostępnij Styczeń 11, 2009 A słuchajcie, wpadłem na taki pomysł, tylko powiedzcie czy jest ok: Gdyby po prostu użyć akcelerometru (chyba nie są za drogie, na pewno nie jak GPS, poza tym czy GPS nie ma zbyt małej dokładności?) i wyliczać, potem przesyłać dane (podczerwień?) z żetonu do kompa? Na coś takiego się natchnąłem, jeśli chodzi o te akcelerometry: http://pl.youtube.com/watch?v=x2zIXO6jm28
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »