Skocz do zawartości

Komunikacja dwóch uC ATmega na odległość max 1 km

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Potrzebuję skonstruować dwa układy oparte na mikroprocesorach AVR, które będą komunikować się na odległość max 1 km i przesyłać właściwie jedną liczbę w jedną stronę.

Myślałem o modułach radiowych MMcc1100 zaprezentowanych na tej stronie. jednak nie wiem jak zrealizować taką transmisję. Jeśli zasięg jest zbyt duży ostatecznie można zastosować 3 układ w połowie drogi, który prześle sygnał dalej.

Z góry dziękuje za pomoc.

Witam,

proponuję zrobić komunikację po rs485. Ze względu na to, że atmegi natywnie nie obsługują tego standardu należałoby dodatkowo kupić lub zrobić przejściówkę z rs232 na rs485.

Pozdrawiam

P.S. Za bardzo nie wiem jaki to związek z tematyką forum.

@up: zapewne chodzi o uniknięcie ciągnięcia przewodów na taką odległość - zresztą byłby to koszt >tysiąca złotych. Zawsze można się komunikować przez internet - zwykły lub GPRS/3G. Można też spróbować na dwóch antenach kierunkowych połączyć się przez LAN, ale tutaj anteny musiałyby być widoczne.

• 2 tygodnie później...
Potrzebuję skonstruować dwa układy oparte na mikroprocesorach AVR, które będą komunikować się na odległość max 1 km i przesyłać właściwie jedną liczbę w jedną stronę.

Robisz bombę i potrzebujesz sygnał detonujący?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...