Skocz do zawartości

Dlaczego nie mógłbym być wynalazcą drukarki 3D

Pomocna odpowiedź

Dość skomplikowany. Zbudowałem sobie właśnie podobny ze znacznie mniejszą ilością elementów. Teraz śmiga idealnie, a wszelkie regulacje to przyjemność 🙂

Projektowane pod konkretne moje zastosowanie. Jak nie zapomnę, to wrzucę jutro zdjęcie. Jakbym nie zrobił, to mnie ścigaj 🙂

Wrzucam obiecane zdjęcie. Od dołu mocowania na śrubę nakręcona jest nakrętka. To ona decyduje o wysunięciu.

Jeszcze tylko muszę nadrukować jakąś końcówkę na dół śruby. Nakrętka jest sześciokątna, więc regulacja nie jest do końca płynna - czasami przez te kąty robią się "skoki".

mosi2, nieee, to bez sensu. Nadrukuję na nakrętkę nakładkę w formię prostopadłościanu i będzie dobrze 🙂

• 5 miesiące później...

W pierwszym zadaniu się przywitam, bo to mój pierwszy post na forum - dzieńdobrywieczór 🙂

A teraz do rzeczy... Damian, widzę jeden (na razie 😅), i to raczej poważny błąd w konstrukcji osi Z w Twojej drukarce. Chodzi mi mianowicie o zamocowaną "na sztywno" nakrętkę:

W tego typu konstrukcjach, nie powinno być nic "na sztywno", a związane jest to z kiepską jakością liniowości prętów gwintowanych. Z tego co widzę, jest to chyba Mendel MAX w jakiejś "przekombinowanej" wersji 🙄 "Uwolnienie" nakrętki, spowoduję "miękką" pracę osi Z, co przełoży się na mniejsze obciążanie silników, i zapewne również na jakość wydruków. Zauważ, że jedynie w przypadku stosowania śrub trapezowych, lub kulowych, stosuje się sztywną konstrukcję osi. W przypadku prętów gwintowanych, takie "usztywnienie" przynosi wiele "złego".

EDYTA: Chyba jednak to 3NOVATICA GATE 🙄

Artu, tak dokładnie jest to GATE 🙂 Wierzę, w producenta, więc nie zmieniałem nic w osiach.

• 2 miesiące później...

ProCoprint3D, tak, bo to zdjęcia przedstawia typowy KIT RepRap'a, od którego zaczynają domowi konstruktorzy...

• Lubię! 2

Wiem doskonale zresztą moją drukarkę również projektowałem na wydrukach z filamentu i następnie zamieniałem elementy już na gotowe wycięte laserem z aluminium. Choć przyznam, że kilka zostawiłem właśnie w celach pokazowych dla klientów do czego właśnie służy drukarka 3D. Pozostaje kwestia endstopów dlaczego w większości drukarek nie stosuje się Optoendstopów , są niezawodne i precyzyjne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...