Skocz do zawartości

Rozpuszczalne podpory - drukowanie z PVA

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Najczęściej wykorzystywaną technologią druku 3D w zastosowaniach amatorskich jest FDM.
Technologia ta polega na utworzeniu z plastiku cienkiej nitki i wytapianiu z niej kolejnych warstw drukowanego modelu.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Fajna sprawa to PVA, tylko faktycznie cena może odstraszać. Jednak aktualnie mam drukarkę tylko z jedną głowicą, więc nie mam zmartwień 🙂

Przy okazji dopytam: jak wygląda kwestia drukowania dwiema głowicami, czy w miejscach, gdzie zaczynamy drukować drugim ekstruderem widoczne są jakieś skazy?

Przy prostych kształtach nie, ale przy skomplikowanych zaczynają się schody - granica między obydwoma filamentami jest lekko rozmyta, bo gdy warstwa jednego jest jeszcze ciepła a kładzie się drugi, to się mieszają. Może jest na to jakiś patent, ja jeszcze nie odkryłem.

Ale ogólnie to dwa ekstrudery d.py nie urywają 😃 nawet nie ma wiele rzeczy projektowanych pod dualstrusion

U mnie to rozmywanie nie wystepuje. Chyba duzo zalezy od slicera, Makerbot przed kazda zmiana filamentu drukuje troche poza modelem. Dzieki temu warstwa ma czas ostygnac, a filament plynniej wyplywa. Oczywiscie placi sie za to czasem wydruku i marnuje troche materialu. Niestety wydruk z dwoma glowicami ma inne problemy. Po pierwsze dwie glowice powoduja wiecej zaczepiania o juz wydrukowane warstwy. Czasem plastik sie troche unosi i glowica zawadza o to co juz wydrukowala. Drugi problem to ciekniecie z extrudera. Po zmianie warstwy, z nieaktywnej glowicy nadal troche filamentu wyplywa. Potrafi to skutecznie popsuc wyglad wydruku. Moim zdaniem dwie glowice sa idealne do PVA. Ale do zwyklych wydrukow wystarczy jedna.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...