Skocz do zawartości

Przełącznik zasilania z programatora na USB

Zer0

Pomocna odpowiedź

Szanowni,

Mam nadzieję, że umieszczam swój post w dobrym dziale, gdyż właśnie zasilania dotyczy mój problem. Chciałem umieścić na płytce złącze do programatora oraz gniazdo USB. Przy czym chciałem zrobić to tak, żeby obydwa źródła zasilania były w stanie dostarczać napięcie - domyślnie programator, a w przypadku podłączenia USB - właśnie USB. Niestety jedynie rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to takie, z zastosowaniem przekaźnika:

Czy ktoś ma pomysł na jakieś bardziej cywilizowane rozwiązanie z zastosowaniem tranzystorów lub jakichś innych elementów / układów dedykowanych?

(Tak w sumie patrzę, że na schemacie tranzystor można pominąć 😉 )

P-mosfet o małym napięciu działania bramki (tak żeby się otwierał przy 1,0-1,5V)

Do bramki podłączysz zasilanie z programatora i do tego rezystor 10k do masy.

Za mosfetem łączysz wyjście mosfeta przez diodę z zasilaniem (też puszczonym przez diodę).

Na koniec spory kondensator.

W ten sposób jak zasilanie z programatora zostanie odłączone to rezystor do masy włączy mosfeta i pójdzie zasilanie z usb. Jak zasilanie z programatora zniknie to przez krótki moment kondensator za diodami utrzyma napięcie, a w tym czasie włączy się p-mosfet i podłączy USB.

Skoro i tak obie gałęzie idą przez diody to po co tranzystor?

Zero, jeżeli zasilania 5V nie używasz jako napięcia odniesienia do czegoś, to może dwie diody o niskim spadku napięcia (Uf) wystarczą? To najprostszy układ sumujący zasilania z dwóch źródeł i jednocześnie separujący jedno od drugiego.

Marek:

Tranzystor zapewnia, że nawet jak zasilanie z USB jest wyższe od zasilania programatora to nadal prąd idzie z programatora. Bez tego bierzesz wejście w którym jest wyższe napięcie (albo przy większych prądach z obu wejść po trochu...), a tego autor chce uniknąć.

PS. Chociaż po przeczytaniu ponownie pierwszego posta nie mam już pewności, czy autor rzeczywiście tak chce czy wystarczy mu jedno z dwóch... 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Rozwiązanie z diodami całkowicie odpada, bo nie dość, że to spowoduje pomieszanie zasilania z rożnych źródeł, to jeszcze obniży napięcie o co najmniej 0,3V, a tego bym chciał uniknąć 😉 Co do rozwiązania, to jest tak, jak pisze MirekCz. Układ zasilany ma być z programatora (o ile jest podłączony), ale gdy podłączone jest USB (niezależnie od tego, czy podłączony jest programator), to USB przejmuje całkowicie rolę źródła napięcia - stąd rozwiązanie z przekaźnikiem. Poza tym od opisu słownego bardziej obrazowy byłby schemat 😉

Poszukałem trochę i znalazłem takie oto rozwiązanie, ale testy w EWB nie dają jednoznacznej odpowiedzi - może ktoś to testował "na sobie"?

Natomiast spełnieniem marzeń byłby układ scalony z płyki Pololu. I raczej w takim kierunku chciałbym iść. Jeśli zatem nie macie żadnych innych rozwiązań, to temat uważam za zamknięty.

Ile sztuk potrzebujesz? Na 90% będę ściągał ten układ dla siebie do własnego projektu i mogę odsprzedać... cena zależna od ilości (w granicach 15/10zł dla ilości 1/25szt.).

Zer0

Nie myślałeś o mechanicznym rozwiązaniu w postaci mikroprzełącznika (np. ze starej myszki), przełączanego wkładaną wtyczką kabla usb? (minimalna liczba elementów - 1)

MirekCz

Układu ściągać nie trzeba, Farnell to zrobił i odsprzedaje za 13,33zł 😉 Ale oferta jest kusząca i nie wykluczam udziału w Twoim przedsięwzięciu.

qu.i

Jakoś brakuje mi wyobraźni, gdzie i jak zamocować przełącznik do takiego gniazda:

Jest też takie rozwiązanie

które (o dziwo) w symulacji działa całkiem przyzwoicie, zatem warto by to przetestować na rzeczywistych elementach.

Wybacz nędzną jakość szkicu, ale może tak:

Mikroprzełącznik z wahliwą asymetryczną dźwigienką znajdziesz w złomie komputerowym w napędach CD, DVD. (jeśli nie masz złomu, mogę podesłać).

Można to zrobić na różne sposoby, stosując różne mikroprzełączniki, choćby z rolką, lub z wygiętą dźwignią (4 różne na najniższym zdjęciu to właśnie demobil CD).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.