Skocz do zawartości

Oprogramowanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Poszukuję oprogramowania w którym będę mógł przygotować konkretną sekwencję "ruchów" serwa przy mikrokontrolerze podpiętym do COMa i zapisać to do pliku- najlepiej wykonywalnego. Najfajniej było by mieć to na Linuxa żebym potem napisał skrypcik a w nim wstawił serię tych plików. Macie coś na składzie albo pomysł jak to napisać?

Ja bym to zrobił w Microsoft Visual Studio i język C#. Bez problemu można tam stworzyć plik .exe który będzie wysyłał na COMa odpowiednie dane. Ale to tylko na Windowsie.

Ogólnie moje założenie wygląda tak:

stworzyć na komputerze pod linuxem serię skryptów i programów które pozwalały by na sterowanie serwokontrolerem. Np. o godzinie 8 rano automatycznie komp odpala skrypt który podnosi rolety w pokoju albo dzięki czujnikom ruchu po godzinie 17 wieczorem automatycznie jak wejdzie ktoś do pokoju zapala się światło. Wiem że to światło można zrobić bez kompa ale z założenia to ma być na komputerze postawione.

Niby można ale ja chcę do tego wpiąć potem kamerę USB, wprowadzić sterowanie głosem i co najważniejsze (ponieważ jestem w technikum informatycznym) zbudować linuxa od samego jądra specjalnie dla tego projektu. Niestety uC nie da mi rozpoznawania głosu i twarzy oraz kilku innych opcji.

Chyba nie ma problemu, żeby napisać skrypt czytający i zapisujący do portu szeregowego PC, np w perlu lub ruby.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...