MasteR_PuppetS Napisano Maj 27, 2015 Udostępnij Napisano Maj 27, 2015 Witam. Jako, że pierwszy raz wykonuję płytkę, to mam pewne wątpliwości, czy to aby na pewno się uda (albo raczej, czy da się to jeszcze uratować, czy trzeba od nowa...) Pierwszą sprawą są ścieżki przy mikrokontrolerze - czy nie są one zbyt wąskie? Druga sprawa, to to, że w dolnej części płytki wyszły mi dość duże przesunięcia warstw względem siebie. Przykładowe otwory: 1. Top: Bottom: 2. Top: Bottom: Czy duza przestrzen miedzy sciezkami/padami, a poligonem masy umozliwia mi polutowanie elementow, tak aby wszystko dzialalo ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sen Maj 27, 2015 Udostępnij Maj 27, 2015 A ja zapytam Ciebie jak wykonywałeś płytkę bo wytrawianie wyszło Ci mega dobrze. Zdradź sekret 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Natanoj Maj 27, 2015 Udostępnij Maj 27, 2015 Ścieżki przy Uc najlepiej sprawdzić przykładając go do płytki. Jeśli pady zgrywają się z wyprowadzeniami to ok. Nie bardzo mogę dojrzeć te przykładowe otwory. Jeśli otwór z jednej i drugiej strony trafia w ten sam pad lub ścieżkę to powinno przejść, może trochę stracić na wyglądzie. Gorzej jak środek padu z jednej strony wypada na innym padzie/ścieżce z drugiej. Można wtedy próbować nie wiercić prze środek, tylko gdzieś z boku padu. Jeśli z drugiej strony wypada w poligon masy to spokojnie można zdrapać część miedzi, ewentualnie odizolować ten kawałek od reszty poligonu (nacięcie miedzi nożykiem). Stworzymy w ten sposób "nowy" pad. "Nowy" pad połączyć z tym w który otwór miał trafić kawałkiem kynaru czy innym przewodem. Czy się opłaca? Musisz sam ocenić. Co innego jeśli to prototyp a co innego jeśli docelowe urządzenie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MasteR_PuppetS Maj 27, 2015 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2015 Do nr 1: Niewielki otwór w górnym padzie z rzędy 5 padów po lewej stronie nr 2: Przelotka, prawie na srodku obrazka. Otwory sa troche mniejsze niz docelowo maja byc. Na wygladzie moze stracic - to nie problem. A jesli da sie to wykonac - to raczej warto, bo nie mam mozliwosci wykonania drugiej plytki w najblizszym czasie. A jesli chodzi o proces wykonania - to raczej standardowy: - oczyszczenie plytki - wydruk na papierze kredowym z pierwszego lepszego pkt ksero (koszt 10 gr + 7gr wydruk A4) - naniesienie laminarka - wytrawienie w nadsiarczanie (temp. utrzymywana "na oko" - brak termometru) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »