Skocz do zawartości

Sterowanie silnikiem 48 Vdc za pomocą PWM mikrokontrolera

Sztrombomper

Pomocna odpowiedź

Witam !

Jestem w trakcie budowy hulajnogi elektrycznej. Mam zakupiony silnik 1000W 48Vdc oraz cztery akumulatory 12v. Mam także prototypowo napisany program , w którym jest proste sterowanie za pomocą PWM.

Jaki element kupić/wykonać/zastosować, aby bez problemu sterować PWM 0-5v silnikiem z wyżej wymienionymi parametrami?

Szukam już długi czas takiego elementu, ale nie mogę "wyłapać" nic co pasuje do mojego silnika, a dowiedziałem się, że wykonanie takiego czegoś samemu może wyjść jeszcze drożej i gorzej, niż kupienie "gotowca".

(Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy wpis na forum 😉 )

Trochę nie to forum, ale już odpowiem, bo akurat z podobnym zagadnieniem mogą zmagać się inni użytkownicy (jak nie teraz, to kiedyś). Generalnie na takie prądy/napięcia (ponad 20A przy 48V) nie znajdziesz raczej gotowego układu scalonego, musisz mostek zbudować sam. Właśnie, z rozpędu napisałem mostek - potrzebujesz sterowania w dwóch kierunkach? Jeśli nie, to wystarczy duży MOSFET (a może IGBT? tu widziałbym posta Marka wyjaśniającego, co kiedy używać)+driver (aby móc szybko przeładować bramkę tranzystora), np. TC4427. TME i Farnell mają fajne interaktywne wyszukiwarki elementów. Potrzebowałbyś takiego min. 100V i 50A (x2 to taki minimalny współczynnik bezpieczeństwa) o jak najniższym RDSon* i Ciss**. Dobierz coś, to pokminimy dalej 🙂

*RDSon to parametr mówiący o tym, jaką rezystancję ® między drenem (D) i źródłem (S) będzie miał tranzystor gdy będzie w pełni otwarty (ON).

**Ciss - pojemność bramki, czyli pojemność, którą musisz przeładować aby tranzystor przeszedł z jednego stanu do drugiego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.