Skocz do zawartości

Dobór czujników - człowiek / pojazd

ectineraa

Pomocna odpowiedź

Witajcie,
muszę przygotować prosty projekt jedenak potrzebuję Waszej rady ws. czujników.

Projekt polega na tym, że mam zbudować sygnalizator informujący czy w danym obszarze pojawił się człowiek lub pojazd.

Czyli w uproszczeniu - jeśli w obszarze pojawia się człowiek, sygnalizator zapala się na zielono, jeśli zaś pojazd, sygnalizator pali się na czerwono.

I teraz moje pytanie, jakich czujników użyć do rozróżnienia człowieka od pojazdu ?

Zasięg czujnika powinien wynosić do 6m w linii prostej.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi .

Jakiej wielkości jest obszar, na którym musisz to wykryć?

Mogę się mylić, ale najprawdopodobniej będziesz musiał użyć kamery i OpenCV. Tak będzie chyba najprościej. I człowiek i pojazd generują ileś ciepła, można się pokusić o dwa czujniki PIR z różną czułością tak, aby jeden reagował na ludzi a drugi ze zmniejszoną czułością aby reagował na pojazdy. Ale oczywiście pojazd może zasłonić człowieka itp. Musisz opisać więcej szczegółów, co to ma dokładnie być, czy jest taka możliwość, że w danym momencie na tym obszarze będzie i człowiek i pojazd, czy może być więcej niż jedna osoba w danej chwili? Więcej informacji trzeba.

Pojazdy mógłbyś wykrywać pętlą indukcyjną pod bramką czy obszarem, przez który będzie przechodził ruch.

Dobrze, więc w celu sprecyzowania. Ogólny cel systemu jest taki, że ma on zapobiec kolizji pojazd-pojazd lub pojazd - człowiek.

Wyobraźmy sobie dwa korytarze o szer. 5m które się krzyżują , widoczność ograniczona jest ścianą przez co może dojść do kolizji.

Nie ma znaczenia ilość poruszających się osób lub ludzi, sygnalizator ma informować, że w odległości 6 metrów od skrzyżowania, poruszają się dwa obiekty co może doprowadzić do kolizji.

Taki system stworzyła Toyota więc myślę, że go film zobrazuje dokładnie o co mi chodzi.

W przypadku Toyoty nie ma odróżnienia człowiek/pojazd, a ja chcę stworzyć system gdzie takie rozróżnienie będzie.

Myślę, że dobrze ustawione czujki PIR powinny załatwić sprawę, choć w gruncie rzeczy lustro by wystarczyło 😉. Są czujki z regulowaną czułością plus pewnie są również takie, które reagują na temperaturę wyższą niż człowieka. Tak więc po dwie różne z każdej strony i masz sprawę załatwioną.

Tak na marginesie, system z filmu, który wrzuciłeś jest bez sensu. Dlaczego? Rozumiem, że informuje o zbliżającym się pojeździe czy osobie, ale nie wyznacza pierwszeństwa. Chyba, że w takich miejscach są reguły poruszania się, ale tego nie wiem. Jeśli w obydwu uliczkach w tym samym czasie ktoś lub coś się pojawi to znając życie obydwa pojazdy zatrzymają się bo się nie widzą i każdy będzie czekał na reakcję drugiej strony. Dlatego taki system musiałby wyznaczać pierwszeństwo.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Odświeżam temat.

Po analizie wielu przypadków postanowiłem zgłębić temat o którym pisał Sabre czyli wykorzystać bibliotekę OPENCV i kamery zamiast czujników. Czytałem już art. na forbocie dot. OPENCV ale szukam jeszce kogoś kto może służyć radą lub będę wdzięczny za podesłanie linków do poradników itp.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.