Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Platforma jezdzaca na bazie Arduino, objezdza sciezke wgrana na plytke poki co tylko. W planach dobudowanie sensorow i solidniejsze zamocowanie elektroniki. Moje Plany:

1. zaczac od light followera

2. potem omijanie przeszkod na ultradzwiekowy sensor

3. line follower (jako pojazd do rozwozenia kawy po biurze) + safety realizowane na pkt. 2 z potwierdzeniem od uzytkownika na button ze kawa odebrana.

Jak ktos moze to prosze o podpowiedz, co dokupic do swojego Arduino UNO, (najlepiej tylko 1 modul, max 2) zeby rozwiazac problemy ktore mnie irytuja juz przy 1 testach:

1) Uniknac wgrywania programu przez kabel USB A-B, tylko zeby to robic za pomoca WIFi razem z obsluga kounikacji UART miedzy Lapkiem a plytka w obie strony.

2) Sterowanie Silnikami za pomoca aplikacji na Android by Bluetooth albo WiFi ?

Z gory Wam dziekuje za Rady

Robot_Mobilny_1_0_2_small.thumb.jpg.160c4d75fa4ac58e936d293095c98664.jpg

Andre, fajna platforma na początek 🙂 Z czego zasilasz całość?

Idac za kursem 😉 more less i wlasnym wyczuciem + duzym wsparciem ze strony KOlegow z Forum, zeby niczego nie upalic zdecydowalem sie na nastepujace zasilanie:

Arduino jest wpiete do Baterii 9V

2 Silniki DC z koszyka 4xAA ktore mi daja jako nowe troche ponad 6V

Obie baterie Sa polaczone Masa ze soba poprzez breadboard. Oba ogniwa sa przymocowane na poziomie -1 i 0 platformy jezdnej, bo robotem jeszcze tego nazwac nie moge 😃 bez sensorow brak mu autonomicznosci.

Andre, dobry wybór 🙂 Jednak na dłuższą metę taniej pewnie będzie zainwestować w pakiet LiPo wraz z prostą ładowarką.

• 2 miesiące później...

mam prozbe czy ktos moglby mi pomuc z robotem z kamera ktory umie sam wyszukiwac przeszkod i je rozwiazywac cos w podobie do marsjan skich lazikow mam arduino uno i czy ten microkontroler da rade mam tez pomysl na mobilna platworme samo dokujaca dla drona i inne tylko sam nie dam rady jestemw tych tematach zielony prosze o pomoc. odp

Komentarz dodany przez: Treker

Najpierw popraw pisownie. Jeśli chcesz uzyskać pomoc, to okaż szacunek innym użytkownikom i dostosuj się do naszych zasad.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...