Skocz do zawartości

Początkujacy robotyk. Tanie rozwiazania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Chciał bym zrobic robota w jak najmniejszej cienie poniewasz niemam wiele pieniedzy

Robot nie musi miec zawiele umiejetnosci narazie oby sie poruszał i omijał przeszkody

W jakich urządzeniach elektronicznych znajde czesci do robota.

mam 4 koła i 2 silniczki od zabawki

Komentarz dodany przez: Sabre

Popraw proszę błędy w pisowni

Ale wyobraźni nie masz 😕

Radze zacząć od artykułu "jak zacząć robota? jestem kompletnie zielony" i zbudować BEAM waldka---->linefollowera na uC.

Raczej nic nie znajdziesz w starociach.

Chociaż i tak ten temat trafi do kosza, a z twoim podejściem to nic z tego nie wyjdzie- Tobie nawet nie chciało się przejrzeć forum... 🤯

Edit: Swoją drogą Na linefollowera musisz uzbroić się w ~200zl(zakładam, że nie masz narzędzi typu lutownica itp.)

• 6 miesiące później...

Radze zacząć od artykułu "jak zacząć robota? jestem kompletnie zielony" i zbudować BEAM waldka---->linefollowera na uC.

Co do omijania przeszkód to możesz użyć przełączników krańcowych takich jak tu: https://www.forbot.pl/forum/topics7/robocik-wall-i-vt1478.htm

Tylko, że trzeba je zaprogramować a do tego potrzebny jest programator(ok. 15zl - LPT, ok. 45 - USB). Możesz też wykonać go sam z 4 rezystorów.

To zrób tego wall-i'ego, tylko niech zgadnę - na elektronice też się nie znasz? // pytanie retoryczne

Większość odpowiedzi na pytania początkujących znajdziesz na forum, więc poszukaj 2 razy zanim zapytasz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...