Skocz do zawartości

Pomysły na układy do badania w pracowni szkolnej

Pomocna odpowiedź

Napisano

W technikum co drugi miesiąc mam przez 4 tygodnie z rzędu w jeden dzień 4-godzinną pracownię, na której w zasadzie to mamy podłączyć rejestrator kamer z tv lub antenę do telewizora i mierzyć signał. Jet to tak trochę mało atrakcyjne i niespecjalnie związane z kierunkiem, ale samo zrobienie tego zajmuje max 30min, pozostaje jeszcze sporo czasu, który większość osób spędza na oglądaniu arabskiej satality... Jednak ze znajomym korzystając z okazji, że pracownia jest dość przyzwoicie wyposarzona, chcemy w tym czasie zajmować się elektroniką, a konkretnie rzeczami, których z oczywistych przyczyn nie możemy zrobić w domu. I teraz mam pytanie do was, czy macie propozycje co można robić? Mamy już w planach zrobienie prymitywnej anteny i z odpowiednim układem wychwycenie sygnału DCF77, ale to tylko na jedną lekcję ale co można robić dalej, by nie marnować czasu, a czegoś się nauczyć, a przynajmniej przyjemnie spędzić czas?

ale co można robić dalej, by nie marnować czasu, a czegoś się nauczyć, a przynajmniej przyjemnie spędzić czas

Chyba tylko zmienić szkołę.

Marnujesz się tam.

Nauczyciel nie ma pomysłu na zajęcia i realizuje tylko to żebyś zdał egzamin. Domyślam się ze do E.06 będziesz podchodził.

Nawet nie wiesz jak chętnie bym to zrobił, ale nie mam gdzie. Liceum z góry odpada z dość prywatnych przyczyn, natomiast "lepszego" technikum w Poz nie znajdę, a mam tu też na myśli np. j. ang, który w większości szkół nie tylko tehnicznych kuleje, a ja mam naprawdę świetną nauczycielkę, a całe lekcje mamy speaking. Prawda jest też taka, że program nauczania wymaga, by robił te bzdury pod np. E06.

• 1 miesiąc później...

WITKA

zaopatrz się w kilka uszkodzonych CD ROM oraz STACJI FDD +mysz optyczna +1 atmega 8 .

Zbuduj cosik mechatronicznego (jakąś obrabiarkę , sterowanie silników krokowych ipt ).

bebechy dostaniesz w kazdym małym sklepie komputerowym ze śmietnika , a scalaczka za kilka pln w elektronicznym

powodzenia

i niech moc będzie z tobą

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...