Skocz do zawartości

Sterowanie fazowe triakiem - pomoc z układem

Gość planche95

Pomocna odpowiedź

W załączniku dodałem schemat mojego modułu sterowania fazowego triakiem i odtwarzania dźwięku z mikrokontrolera. Prawy "ON" przycisku w założeniu powinien po prostu włączyć lampkę, a lewy "ON" powinien zapewnić mikroprocesorowi zasilanie i zacząć powoli włączać lampkę i odtwarzać dźwięk, co działa bardzo dobrze. Aby zamienić 230V na 5V rozebrałem po prostu ładowarkę starego samsunga i dodałem do modułu, widać to na zdjęciu z załącznika.

Problemem jest to że gdy przełączam na przycisku z "OFF" na prawy "ON", przez jakieś 2-3sekundy jest dostarczane zasilanie do USB, bo włącza mi się mikrokontroler i głośniki (zasilane przez USB), po tych 2-3 sekundach się wyłącza i włącza znowu kiedy przełączam na "OFF".

Może mi ktoś pomóc wyeliminować ten problem?

EWENTUALNIE--------------------------------------------------------------------:

Postanowiłem że jednak trochę pozmieniam ideę i ucieknę od tego problemu, ale się nie udało ...

Teraz mam podłączony jeden przełącznik który włącza lub wyłącza zasilanie 230V i po prostu włącza lampkę, i drugi przycisk podłączony do procka , który wywołuje miganie i dźwięk. Podczas wyłączania głównym przyciskiem procek zostaje kilka sekund włączony (to rozumiem bo kondensatory z ładowarki muszę się rozładować), ale czasami włącza się dźwięk, tak jakby na pinie pojawiło się logiczne "1" i procek pomyślał, że nacisnąłem przycisk.

Przycisk podłączyłem do procka tak jak na schemacie pin do detekcji zera - tzn. przez rezystor 10k, tylko zamiast tranzystora jest przycisk.

Skąd się bierze to przekłamanie na pinie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.