Skocz do zawartości

2 projekty - ruchomych tarcz strzeleckich

m.lukasz

Pomocna odpowiedź

Witam, Panowie i Panie jeśli tutaj jesteście. Od razu zaznaczę, że puki co jestem w tym temacie totalnym nowicjuszem, ale temat budowa układów na tyle mnie zainteresował, że chciałbym się nieco na ten temat dowiedzieć.

Podpowiedzcie mi proszę jakieś rozwiązania. Generalnie chodzi mi o sterowanie, sprawy mechaniczne nie będą stanowiły większego problemu.

Projekt 1 - tarcza typu "dzik w przebiegu"

Dla lepszego zobrazowania o co mniej więcej mi chodzi może wkleję link

Generalnie założenie jest takie, że na stałe będzie zamontowana szyna po której będzie przemieszczał się wózek z tarczą (tarcza będzie zamocowana na sztywno i nie będzie się pochylać). Tak jak powiedziałem od strony mechanicznej nie powinno być problemu. Potrzebuję do tego wózka z tarczą sterowanie, które chciałbym żeby spełniało następujące funkcje:

- sterowanie bezprzewodowe start/stop zasięg max. 60 m

- po naciśnięciu przycisku start, wózek zawsze jechał w lewą stronę

- po przejechaniu do końca toru, zatrzymał się i zmienił kierunek jazdy (początkowo myślałem o wykorzystaniu zwykłych krańcówek). Co prawda prędkości nie będą zbyt duże, ale wydaje mi się że dobrze by było wsadzić jakiś czujnik zbliżeniowy, który pod koniec toru będzie stopniowo wyhamowywał wózek, żeby unikać gwałtownego hamowania/zderzania z ogranicznikiem.

- możliwość sterowania prędkością przemieszczania się wózka (fajnie jeśli można by było sterować z poziomu pilota, bo wiadomo jedni strzelają lepiej, drudzy gorzej, więc to by było duże ułatwienie. Jeśli funkcja ta mocno by skomplikowała układ to mógł by być ewentualnie jakiś potencjometr w samym wózku)

- wózek będzie zasilany z niewielkiego akumulatora 12v

- początkowo myślałem o wykorzystaniu silniczka z np. wycieraczek samochodowych, ale mogę kupić jakiś silnik krokowy, czy serwo.

Projekt 2 - tarcza obracana

Początkowe założenie było takie, że będą 3 tarcze, sterowane ”pilotem” na kablu. Pozycja wyjściowa bokiem (0) i obrócona o 90 stopni. Szukając jakichś rozwiązań trafiłem m. in. na to forum i projekt nieco ewoluował… 😉 Czy wykorzystując np. platformę Arduino (lub inną, którą polecicie początkującemu?) laik, po odpowiedniej lekturze będzie w stanie stworzyć sterowanie, które w najprostszym wariancie będzie bezprzewodowo obracało tarcze o 90 stopni?

W wariancie nieco bardziej rozbudowanym chciałbym aby opcji było o wiele więcej 🙂

- sterowanie bezprzewodowe WiFi (chyba z poziomu telefonu z Androidem będzie najprościej i najwygodniej?)

- niezależne sterowanie każdą tarczą oddzielnie (myślę, że maksymalnie będzie ich 5, może 6), lub grupą tarcz

- możliwość automatycznego obrotu (np. jeśli chcielibyśmy zrobić zawody – ustawiamy czas np. 5 sekund. Naciskamy start tarcze się obracają, zawodnik strzela, po upływie czasu tarcze wracają do pozycji wyjściowej)

- tarcze będą miały wymiary max 70 x 50 cm, więc serwonapędy muszą być na tyle mocne żeby przełamać ewentualny opór wiatru.

- tarcze będą osadzone na wałkach w łożyskach, więc jeśli kula trafi mniej więcej w środek tarczy to praktycznie cały impet uderzenia przejmie łożysko, natomiast jeśli kula trafi z boku tarczy to część siły przejdzie na serwomechanizm. Aby tego uniknąć pomyślałem o jakimś sworzniu, który po obrocie blokował by wałek w odpowiedniej pozycji (elektromagnes, lub siłownik liniowy), więc coś takiego trzeba by było uwzględnić w sterowaniu

- jeśli zastosował bym serwomechanizmy o obrocie 180 stopni to chciałbym, żeby tarcze były 3 pozycyjne (0 – pozycja wyjściowa, +90 - przód tarczy (obrót w lewo), -90 - tył tarczy(obrót w prawo)). W tym przypadku tarcza musiała by być metalowa, a co się z tym wiąże i cięższa (myślę, że około 5 - 10 kg), ale chyba nie powinno mieć znaczenia, bo cały ciężar przejmie łożysko

- puki co to na razie dla mnie czarna magia, ale w przyszłości chciałbym napisać jakiś skrypt na androida (i wykorzystując suple, lub jakąś inną aplikację), który umożliwiał by różne scenariusze obracania tarcz. Mam na myśli określoną sekwencję w jaki sposób tarcze będą się obracać. Np., naciskam start w telefonie: tarcza 1 (T1) obraca się na 2 sekundy z pozycji wyjściowej 0 na pozycję +90 stopni. Wraca do pozycji wyjściowej, w tym samym momencie T3 i T5 obracają się na 3 sekundy o -90 stopni, następnie wszystkie na 1 sekundę obracają się na pozycje +90 stopnie, itd... Po wykonaniu określonej sekwencji wszystkie tarcze wracają do pozycji wyjściowej 0.

Tak jak zaznaczyłem na początku puki co jestem laikiem, ale lutownicę w rękach trzymałem, a i z programowaniem już jakąś styczność miałem. Jak myślicie czy z Waszą pomocą, dam radę zrobić takie sterowania, czy to będzie zbyt zaawansowane dla początkującego?

Może na koniec jeszcze dodam, że powyższe projekty chciałbym wykonać jak najniższym kosztem, ponieważ tarcze nie będą wykorzystywane komercyjnie, a jedynie w ramach niewielkiego klubu strzeleckiego przeze mnie i innych klubowiczów.

Będę bardzo wdzięczny zarówno za wszystkie gotowe rozwiązania jak też za naprowadzenie mnie na cel 😉

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.