Tombol Napisano Maj 26, 2009 Udostępnij Napisano Maj 26, 2009 Przed chwilą sprawdzałem sobie jaki zasięg ma fototranzystor (multimetr) I przystawiłem go do lampki w ciemnym pomieszczeniu (lampa taka że patrząc na żarówkę trochę "oślepia" i dopiero kiedy przystawiłem pod same szkło od lampki to wtedy zapiszczał mi multimetr że obwód jest ciągły Czy to na pewno tak powinno być że to ma zasięg wykrywania światła około 1,5 cm ? Link źle przenosił tak więc podam nazwe fototranzystora L-932P3BT (tme.eu) To jest tan fototranzystor Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
epsilon Maj 26, 2009 Udostępnij Maj 26, 2009 hmm. przy moim światłolubie fototranzystory działają przy odległości nie 1.5 cm a 1m... może źle nakierowałeś światło lub coś. sprawdź przy świetle dziennym 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tombol Maj 26, 2009 Autor tematu Udostępnij Maj 26, 2009 Ale nie chodzi o to że źle skierowane światło bo jak oddale na chociaż 2-3 cm to już prąd nie płynie przez diodę a co do światła dziennego to niestety muszę trochę poczekać 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 26, 2009 Udostępnij Maj 26, 2009 Spróbuj z omomierzem, pomysł z buzzerem jest nietrafiony. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Special11 Maj 26, 2009 Udostępnij Maj 26, 2009 Miernik pewnie zapiska tylko wtedy kiedy osiągnie fototranzystor minimalną rezystancje, więc takie coś nie wskaże ci czy fototranzystor działa, jak chcesz możesz sprawdzić rezystancje przy ciemnym światle a jasnym i zobaczysz że przy jasnym świetle rezystancja sięga blisko zera. Myśle że jak to zainstalujesz do światłoluba to nie będzie problemów z zasięgiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tombol Maj 27, 2009 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2009 Ok dzięki wszystko jest dobrze przy włączonym świetle opór jest bliski zeru Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »