Skocz do zawartości

Pytanie o sterowanie tranzystorem

wsza12345

Pomocna odpowiedź

Witajcie, chcę sterować prądem 1A 24v poprzez tranzystor mikrokontrolerem dokładnie Atmegą 328.

Na bramce chcę dodać szeregowo diodę sygnalizująca kiedy tranzystor będzie znajdował się otwarty oraz rezystor ograniczający prąd, pytanie jaki? Czy taki układ będzie działął poprawnie? Ponieważ z tego co wiem mikrokontroler max może podać 20 mA tyle co wystarczy aby dioda świeciła a tutaj dochodzi jeszcze tranzystor? Tranzystor będzie pracował w sposób chwilowy maksymalny czas jego otwarcia nie powinien być dłuższy jak 0,5s

Jaki typ tranzystora? Zakładam, że n-mosfet.

1. O ile nie zależy Tobie na szybkim otwieraniu tranzystora to dioda led może spokojnie brać kilka mA z bramki, podłącz ją tylko równolegle do bramki.

Czyli pin atmegi -> rezystor 1k -> bramka n-mosfeta

ten sam pin atmegi -> rezystor 1k -> led -> gnd

2. Jak masz wolny inny pin amtegi to możesz diodę led podłączyć po prostu pod inny pin i oba razem sterować

3. Masz tranzystor, więc dlaczego nie wykorzystasz go? Równolegle do obciążenia 24V/1A daj diodę z rezystorem. Jak będziesz zasilał diodę prądem kilku mA problemu nie ma.

Dla przykładu rezystor 10k , dioda biała o spadku ok. 3V daje nam:

24V-3V=21V spadku na rezystorze

R=U/I czyli I=U/R -> I=21V/10k = 2.1mA

Rezystor odda U*I = 21V*2.1mA = 44mW ciepła, co np. dla smd 1206 nie stanowi problemu.

1 O jakiej długości opóźnieniu mówimy podłaczając to razem z diodą? Urządzenie ma być dośc precyzyjne.

2, 3 Ok dzięki za sugestię dobry pomysł

Aktualnie mam podręką dużo tranzystorów PN2222ATF 40v 1A

Czy mogę go zastosować? W czym n mosfet byłby lepszy?

Czy mógłby mi ktoś pomóc dobrac odpowiedni tranzystor aby mikrokontroler go otwierał dla prądu elektromagnesu 1A ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...