Skocz do zawartości

Technikum elektroniczne

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Interesuje się programowaniem, a od niedawna również elektroniką. Mam pytanie do uczniów i absolwentow technikim elektronicznego. Czy w szkole były lekcje z programowania mikroprocesorów? Czy warto według was iść do takiego technikum ?

Ja w zeszłym roku skończyłem elektronikę i miałem przedmiot z mikroprocesorów w 4 klasie, ale nic wspólnego z mikroprocesorami to nie miało. Na elektronice masz teraz głównie instalacje tv (dvb-t, dvb-s) i podstawy sieci internetowych.

Jak chcesz się zająć mikroprocesorami to polecam zająć się tym w domu bo w szkole nauczą cię co najwyżej totalnych podstaw i to z 8051 o ile w ogolę coś będzie.

Automatyki i Robotyki w technikach chyba nie ma 😉 Co do profilu elektronika to ja nie polecam, ale może tobie się spodoba.

• 5 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Stanowczo radzę popytać o nauczycieli, na to że się czegoś nauczysz z programu nauczania nie licz, samo cctv i alarmy. Ale są 2 rzeczy, które są dość cenne, po pierwsze bywają nauczyciele ze sporą wiedzą i możesz z nimi konsultować różne problemy. Po drugie często w pracowniach leży masa przyzwoitego sprzętu i tu zależnie od nauczyciela albo będziesz miał wolny dostęp do tego albo będziesz pisał sprawozdania z połączenia kamery do rejestratora...

Widze, że jesteś z Radomia, jak coś to mam znajomego który tam w tech jest i mogę dać kontakt.

Nauczyciele na pewno powinni pomóc, dlatego warto jest dokładnie wypytać co i jak. A zresztą istnieje chyba jeszcze coś takiego jak dni otwarte, więc może warto jest zastanowić się nad odwiedzeniem wtedy szkoły.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...