Skocz do zawartości

Pierwsza próba z ARDUINO - problem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Proszę o pomoc - podpowiedź.

Moja pierwsza próba z ARDUINO.

Wgrałem w laptop środowisko Arduino 1.05-r.2 i próbuję skompilować - Przykłady - Basic - Blink i jako rezultat otrzymuję komunikat : unable to rename 'core.a'; reason: Permission denied.

Jaka może być tego przyczyna ?

Z góry dziękuję za pomoc

Błąd wskazuje, że system blokuje dostęp. Sprawdź zabezpieczenia (Właściwości->Zabezpieczenia) w folderze plików tymczasowych (Uruchom->"%temp%"), czy system nie blokuje dostępu. Jeśli tak, to jako administrator możesz to zmienić. Tak samo, jeśli chodzi o folder z plikami IDE.

Możesz jeszcze spróbować uruchomić IDE jako administrator, powinno zadziałać.

Jak Windows, to masz do sprawdzenia kilka rzeczy:

* czy katalog, w jakim to zainstalowałeś nie ma gdzieś w ścieżce spacji

* czy katalog (w Windowsie to chyba "folder" nazywają) nie ma gdzieś w ścieżce polskich literek

* czy nie masz programu antywirusowego, który uznał, że Arduino to zagrożenie dla obronności kraju

Nadal dziwi mnie taka wersja, bo na arduino.org jest do pobrania wyłącznie 1.8.1. W każdym razie i tak polecam tą z arduino.cc, dla mnie zawsze działała stabilniej i ma trochę więcej opcji.

Dziękuję - bardzo mi pomogłeś.

Mam wersję 1.8.1. Nie wiem jak, ale poprzednią wersję wgrałem w katalog w którym nie chciało to pracować. Teraz mam to oprogramowanie w innym dostępnym ( bez praw administratora praw ) i lampka na ARDUINO zaczęła mrugać ...

DZIĘKI

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...