Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

tak jak w temacie, zakupie części z poniższej listy:

-płytkę stykową (najmniejsza z możliwych)

-silniczki, małe

-diody na podczerwień

- fototranzystor

Zaznaczyłem kursywą te rzeczy które chętniej bym u siebie widział.

Stawiam drobne warunki:

-osoba sprzedająca najlepiej niech będzie z Wałbrzycha

-zapłata do 30-40 zł lub za inne elementy elektroniczne które u siebie przechowuje

wszystkich sprzedających prosiłbym o pisanie na forum swoich ofert.

te receptory to pewnie fototranzystory. wszystko można kupić w sklepie elektronicznym a silniczki znajdziesz na allegro, do wyboru do koloru.

Edit: nie pisze nowego posta żeby nie śmiecić. W czym problem znaleźć coś z Twojego miasta lub okolic? silniki możesz wyciągnąć ze złomu elektroniczego, zabawek i innych ( był już setki razy na forum). Płytka stykowa(testowa) hmm... najmniejszą jaką widziałem to 690 pół i chyba koszt około 11 zł, ale nie jestem pewien, też możesz znaleźć coś na allegro (taniej nie znajdziesz). No chyba, ze chodziło Ci o płytkę uniwersalną, których też jest masa.

taaak ale koszty transportu są horendalnie wysokie więc wolałbym korzystać z forum, chyba że stanę przed wyborem allegro lub nic 😤

ps.

sprawdzałem nie ma 😥

-silniczki, małe

Co rozumiesz pod pojęciem małe?

-q*a nie wiem jak się to nazywa, ale chodzi mi o receptory odbierające sygnał ODBITY z diod

Widzę, że niczego nie wywnioskowałeś z postów w poprzednim Twoim temacie.

Stawiam drobne warunki:

-dostawa osobista

Tu się uśmiałem 😅 . Jak ktoś będzie z Wałbrzycha to nie masz nawet kasy na bilety komunikacji miejskiej?

Więc zamów wszystko czego potrzebujesz i czego będziesz potrzebował z zapasem, wtedy później nie będziesz miał takich problemów. Też na początku żałowałem pieniędzy na wysyłkę, ale później mi przeszło, wolę zapłacić 15zł w TME i na następny dzień mieć paczkę, niż męczyć się u kilku sprzedawców na allegro "bo taniej".

Przecież 10zł to nie jest tak "horrendalnie wysoka" cena, nieprawdaż? 😉

jeśli dobrze zrozumiałem to zakupy tam zależą od masy czy też nie ❓

Tak zależą od masy, ale standardowa przesyłka jest, o ile pamiętam, 30 Kg. Więc raczej tej bariery nie przekroczysz.

Koszt przesyłki 15 ZŁ do 30 KG. Na dodatek przesyłki dostarcza kurier GLS, więc przesyłke dostarczają w ciągu jednego dnia.

Dodatkowo łatwo i szybko można zrealizować zamówienie dzięki proformie.

Eeee wyjmij silniczki z CD / DVD idź na złom to Ci nawet za darmo dadzą

ja tak nabrałem chyba z 10. Poza tym w starych CD / DVD znajdziesz

oprócz silnika DC od wysuwania szufladki jeszcze silnik DC do przesuwania

modułu lasera i to z fabrycznym enkoderem w nowszych są natomiast

krokowce więc lepiej brać stare. Poza tym w takich CD / DVD możesz znaleźć

jeszcze koła pasowe w każdym takim CD / DVD jest wszystko co

potrzebujesz do zmontowania przekładni pasowej a i koła zębate też znajdziesz.

Swego czasu gdy robiłem na fizykę laser z diody laserowej z DVD to szykałem

DVD-RW bo na złomie mieli tylko DVD Reader i wędrowałem po serwisach komputerowych

i w dwóch z czterech które odwiedziłem dali mi za darmo zepsute DVD-RW ( ale diody

laserowe działały ) więc tak też możesz kombinować. Staraj się jednak znaleźć

dwa podobne napędy przynajmniej tej samej firmy bo masz pewność że

będziesz miał koła pasowe i zębate o takich samych rozmiarach no i

ewentualnie takie same tarcze enkoderów.

W twoim mieście na pewno jest złom elektroniczny tylko musisz poszukać a naprawde opłaca się ja ostatnio za zepsutą nVidia GF 2 wziołem sobie 25 baterii słonecznych od lampek

ogrodowych i zastanawiam się po co mi to ale naprawdę się opłaca.

Tam możesz załatwić za darmo niemal wszystko ( prócz serw 🙁 ) jak zobaczyłem

że gość ma pełne wiadro akumulatorków Ni-cd to mi szczena opadła dobrze że wujek zna tego kolesia to dostane za darmo 🙂

Ale bez znajomości też można sobie CD / DVD załatwić za darmo na złomie tylko z akumulatorkami to raczej tak nie przejdzie bo to jednak rzecz w cenie.

o akumulatorki nie muszę się martwić bo mam u siebie 2 litowo jonowe i dostarczają one energię przez bite 7 (słownie siedem) dni 😃 każda z osobna 😅

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...