SeerKaza Napisano Czerwiec 24, 2009 Udostępnij Napisano Czerwiec 24, 2009 Proszę o umieszczenie tutaj wszelkich jakie macie informacji o transmisji danych miedzy układem a PC, po rs232, USB czy LTP. Ja teraz wertuje elektrode i google. Ale może ktoś z was zna jakieś fajne strony lub znajdzie szybciej coś ciekawego to proszę o umieszczenie tego tutaj. Ten temat nie pisze z lenistwa bo sam też szukam.
Bobby Czerwiec 24, 2009 Udostępnij Czerwiec 24, 2009 http://www.societyofrobots.com/microcontroller_uart.shtml tu jest trochę na temat uarta.
Elektryk0 Czerwiec 25, 2009 Udostępnij Czerwiec 25, 2009 RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera. Wydanie III USB. Praktyczne programowanie z Windows API w C++ 1
SeerKaza Listopad 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2009 Odkopuje swój własny temat bo mam takie pytanko. Wedle was jaki program jest najlepszy do sterowania COMem czy innym wyjściem szeregowym . Myśle nad delphi bo widziałem gdzies książki na ten temat pozatym bardzi łatwo sie w nim robi aplikacje okienkowe. A wy co myslicie ??
Elvis Listopad 10, 2009 Udostępnij Listopad 10, 2009 Jeśli wiesz jak, to nie ma różnicy w czym napiszesz program. Nie polecam tylko Javy, poza tym pełny wybór, C, C++, C#, Delphi, Visual Basic. Jak chodzi o Delphi to wybór o tyle słaby, że jest to już nieco archaiczne środowisko. Dawniej używałem C++ Buildera, ale są problemy z kompatybilnością (wersja 6 vs. Vista), więc pewnie z delphi też mogą być problemy. Jak chcesz łatwo zrobić aplikację okienkową to polecam C#.
SeerKaza Listopad 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2009 C# mam ogromną dobra księgę. Pentlę obiekty itd znam tylko że nie wiem jak robić okienka w nim i nie znam bibliotek do sterowania COMem
Elvis Listopad 11, 2009 Udostępnij Listopad 11, 2009 Okienka robi się najłatwiej w Visual Studio, tworzysz formularz i edytujesz myszką (jak w delphi, VB, itp). Co do portu szeregowego, to jest komponent SerialPort. Wystarczy umieścić na formularzu, skonfigurować i gotowe.
SeerKaza Listopad 11, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2009 Pobrałem Visual C# express. Księge do nauki mam dobrą ale nigdzie nie mogę znaleść samouczka jak się robi te cholerne okienka. Ani jak programować porty :[
Elvis Listopad 11, 2009 Udostępnij Listopad 11, 2009 Ja używam VS2005, ale w express jest chyba tak samo. Tworzysz nowy projekt -> aplikację windows i pierwsze okienko masz od razu gotowe. Na początek powinno wystarczyć. Jak będziesz potrzebował kolejne, dodajesz formularz. Jak chodzi o programowanie portów, to komponent SerialPort powinien być dostępny w palecie. Dodajesz go do formularza standardowo i można rozpocząć działanie. [ Dodano: 11 Lis 09 11:00 ] W necie są tutoriale, wystarczy wpisać w google "c# serialport tutorial". Przykładowo to wygląda ciekawie: http://msmvps.com/blogs/coad/archive/2005/03/23/39466.aspx 1
SeerKaza Listopad 11, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2009 Nes mi z tymi okienkami już wytłumaczył (wystarczyło otworzyć toolboxa ;])
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »