Skocz do zawartości

Komunikacja uC <-->PC

Pomocna odpowiedź

Napisano

Proszę o umieszczenie tutaj wszelkich jakie macie informacji o transmisji danych miedzy układem a PC, po rs232, USB czy LTP. Ja teraz wertuje elektrode i google. Ale może ktoś z was zna jakieś fajne strony lub znajdzie szybciej coś ciekawego to proszę o umieszczenie tego tutaj. Ten temat nie pisze z lenistwa bo sam też szukam.

• 4 miesiące później...

Odkopuje swój własny temat bo mam takie pytanko. Wedle was jaki program jest najlepszy do sterowania COMem czy innym wyjściem szeregowym . Myśle nad delphi bo widziałem gdzies książki na ten temat pozatym bardzi łatwo sie w nim robi aplikacje okienkowe. A wy co myslicie ??

Jeśli wiesz jak, to nie ma różnicy w czym napiszesz program. Nie polecam tylko Javy, poza tym pełny wybór, C, C++, C#, Delphi, Visual Basic.

Jak chodzi o Delphi to wybór o tyle słaby, że jest to już nieco archaiczne środowisko. Dawniej używałem C++ Buildera, ale są problemy z kompatybilnością (wersja 6 vs. Vista), więc pewnie z delphi też mogą być problemy.

Jak chcesz łatwo zrobić aplikację okienkową to polecam C#.

C# mam ogromną dobra księgę. Pentlę obiekty itd znam tylko że nie wiem jak robić okienka w nim i nie znam bibliotek do sterowania COMem

Okienka robi się najłatwiej w Visual Studio, tworzysz formularz i edytujesz myszką (jak w delphi, VB, itp). Co do portu szeregowego, to jest komponent SerialPort. Wystarczy umieścić na formularzu, skonfigurować i gotowe.

Pobrałem Visual C# express. Księge do nauki mam dobrą ale nigdzie nie mogę znaleść samouczka jak się robi te cholerne okienka. Ani jak programować porty :[

Ja używam VS2005, ale w express jest chyba tak samo. Tworzysz nowy projekt -> aplikację windows i pierwsze okienko masz od razu gotowe. Na początek powinno wystarczyć. Jak będziesz potrzebował kolejne, dodajesz formularz.

Jak chodzi o programowanie portów, to komponent SerialPort powinien być dostępny w palecie. Dodajesz go do formularza standardowo i można rozpocząć działanie.

[ Dodano: 11 Lis 09 11:00 ]

W necie są tutoriale, wystarczy wpisać w google "c# serialport tutorial".

Przykładowo to wygląda ciekawie: http://msmvps.com/blogs/coad/archive/2005/03/23/39466.aspx

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...