Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi od podstaw - #1 - wstęp, spis treści

Pomocna odpowiedź

• 2 lat(a) później...

@piotr602 witam na forum 🙂 Kurs aktualnie nie jest aktualizowany i część rzeczy może nie działać (bo nie są już obsługiwane na najnowszej wersji RPi). Tematy dotyczące samego Linuksa jednak nie uległy zmianie. 

Dnia 22.06.2024 o 21:20, piotr602 napisał:

czy pozostanie na windows będzie problemem?

System na komputerze może być dowolny, Linuks jest potrzebny tylko na RPi.

• 4 miesiące później...
  • 5 tygodnie później...

Dzień dobry,

Chciałbym poprosić twórcę tego kursu, żeby go uaktualnił, ponieważ obecnie zatrzymałem się na GPIO i dalej mi nic nie działa. Zakup starszej wersji RPI czyli RPI 3B+ też mi nie pomógł. Poza tym nie udało mi się również połączyć RPI z laptopem przez kabel ethernet za drugim razem, chociaż za pierwszym mi się udało (jak coś to resetowałem RPI gdy doszedłem do GPIO, ponieważ mi nie działało), ale możliwe też, że przy tym to ja coś nagrzebałem. I nie wiem, czy to przez to, że to ja coś źle robię, czy moje RPI jest zepsute. A, i co do tej części kursu z kamerą, to kamera też mi nie działała, ponieważ mi mówiło, że polecenie "raspistill" nie istnieje, a przy GPIO po prostu RPI mi nie chciało dać co tego dostępu, pomimo, że uruchomiłem opcję "Remonte GPIO".

Mam nadzieję, że twórca to przeczyta i ewentualnie wprowadzi poprawki w kursie.

@Adam_15

Dnia 31.12.2024 o 20:58, Adam_15 napisał:

Dzień dobry,

Chciałbym poprosić twórcę tego kursu, żeby go uaktualnił, ponieważ obecnie zatrzymałem się na GPIO i dalej mi nic nie działa. Zakup starszej wersji RPI czyli RPI 3B+ też mi nie pomógł. Poza tym nie udało mi się również połączyć RPI z laptopem przez kabel ethernet za drugim razem, chociaż za pierwszym mi się udało (jak coś to resetowałem RPI gdy doszedłem do GPIO, ponieważ mi nie działało), ale możliwe też, że przy tym to ja coś nagrzebałem. I nie wiem, czy to przez to, że to ja coś źle robię, czy moje RPI jest zepsute. A, i co do tej części kursu z kamerą, to kamera też mi nie działała, ponieważ mi mówiło, że polecenie "raspistill" nie istnieje, a przy GPIO po prostu RPI mi nie chciało dać co tego dostępu, pomimo, że uruchomiłem opcję "Remonte GPIO".

Mam nadzieję, że twórca to przeczyta i ewentualnie wprowadzi poprawki w kursie.

ja mam rpi4 i po prostu robię czasem reaserch 

Do kamery mi działało rpicam-still i libcamera-still parametry takie same jak w raspi-still

Do gpio używam raspi-gpio 

raspi-gpio get pisze stan wszystkich pinów

raspi-gpio get X pisze stan pinu x

raspi-gpio set X ip ustawia pin x na wejście

raspi-gpio set X op ustawia pin x na wyjście

raspi-gpio set X dh ustawia pin x na stan wysoki

raspi-gpio set X dl ustawia pin x na stan niski

Można też łączyć w:

raspi-gpio set X op dh

raspi-gpio set X op dl

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Polecam przed użyciem kamery wejść w raspi config i po włączać spi i2c serial i onewire (nie wiem czy wszystkie są potrzebne ale ja po prostu włączam wrzystko) 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...