Skocz do zawartości

ARDUINO LEONARDO, PROBLEM Z WGRYWANIEM NOWYCH PROGRAMÓW, ZAKREŚLA PIERWSZĄ LINIĘ KODU, TEKST BŁĘDU W


piotex

Pomocna odpowiedź

witam

dzisiaj przy przy pisaniu programu wyskoczył komunikat

 

processing.app.debug.RunnerException

at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:160)

at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:78)

at processing.app.SketchController.upload(SketchController.java:709)

at processing.app.SketchController.exportApplet(SketchController.java:682)

at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2190)

at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)

Caused by: processing.app.SerialException: Błąd dotknięcia portu szeregowego 'COM6'.

at processing.app.Serial.touchForCDCReset(Serial.java:87)

at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:144)

... 5 more

Caused by: jssc.SerialPortException: Port name - COM6; Method name - openPort(); Exception type - Port not found.

at jssc.SerialPort.openPort(SerialPort.java:167)

at processing.app.Serial.touchForCDCReset(Serial.java:81)

... 6 more

szczerze mówiąc nie wiem co z tym zrobić wyłącz/włącz nie pomaga a nie da się wgrać nowego programu 🙁

komputer widzi arduino, łączy na port 6 ale po wciśnięciu wgraj ładuje i wyskakuje komunikat i zakreśla pierwszą linie na czerwono

umiał by ktoś pomóc za bardzo się jeszcze na tym nie znam

__________

Komentarz dodany przez: Treker

Link do komentarza
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.