Skocz do zawartości

Różnice pomiędzy wypalanymi bootloaderami Atmega328

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Znalazłem na stronie arduino poradnik dotyczący wgrywania bootloadera na nowiutką Atmegę328:

ArduinoToBreadboard

Chciałbym się dowiedzieć, jakie są różnice pomiędzy chipem na którym wgrałem bootloadera standardową metodą (z oscylatorem i kondensatorami) oraz tym, na który został on wgrany tą drugą metodą (bez żadnych dodatków).

1)Czy różnią się one sprawnością działania/pobieranym prądem?

2)Czy te oba chipy mogę po prostu wpiąć w moje adruino i bez żadnych modyfikacji sketchów korzystać z nich? (pierwszy raczej tak, ale co do drugiego nie jestem pewien)

3)Czy można je po takim wgraniu potem jakoś odróżnić (wyobraźmy sobie sytuację, że zapomniałem jaki jest wgrany na dany chip)?

4)Czy jest coś jeszcze co waszym zdaniem powinienem o tym zagadnieniu wiedzieć?

W pierwszym przypadku procek pracuje na 16MHz w drugim na wewnętrznym generatorze 8MHz.

1. Na 8MHz pracuje wolniej i pobiera mniej prądu

2. Wpiąć możesz ale w pewnych sytuacjach mogą być problemy np z transmisją szeregową i trzeba będzie zmniejszyć baudrate.

3. Tak bo nie wgrasz softu przez bootloader do niewłaściwej a jakbyś wgrał inaczej to zobaczysz ze procek 2x wolniej działa

4. Wiedzy nigdy za wiele. Np czy finansowo się opłaca kupować procek wgrywać, kombinowac podczas gdy całe gotowe arduino jest tańsze.

• Pomogłeś! 1

Dzięki za odpowiedzi

Co do cen to właśnie takie kombinowanie wydaje się opłacalne, skoro za ok 6 zł można mieć 1 taki chip (Aliexpress).

Za 8zł arduino pro mini z kwarcem, resetem i stabilizatorem. A arduino nano z portem USB za 11 zł sztuka. Pewnie, że są zastosowania, gdzie ważne są np. rozmiary, albo niski pobór prądu. Tam arduino się nie nada. Ale do przeciętnych hobbystycznych zastosowań od dawna kupuję właśnie te dwie płytki. Bardzo upraszczają i przyspieszają pracę.

Chyba, że planujesz serię 1000 sztuk jakiegoś urządzenia.

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...