Skocz do zawartości

Mechatronika

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pytanie odnośnie kierunku studiów 'Mechatronika'. Czym rożni się Mechatronika od Automatyki i Robotyki jako dziedzina nauki? (Przejrzałem już program zajęć dla Mechatroniki i AiR, wielkich różnic nie zauważyłem)

Czy jest może wśród czytających to forum jakiś student ww. kierunku? Jeśli tak prosiłbym o opinie na forum lub pw.

W środę mają być wyniki na AGH, dostałem się już na Politechnikę Krakowską na Informatykę (Wydział Mechaniczny). I jeśli zostanę przyjęty na Mechatronikę chciałby wiedzieć coś więcej o tym kierunku niż mówi Wikipedia 🙂

Ja jeszcze nie chodzę na studia ale kształcę się w technikum na kierunku mechatronika. Kiedyś też za bardzo nie wiedziałem co to takiego ale teraz już wiem. Mechatronika to rozległa dziedzina która łączy mechanikę elektronikę i informatykę. Mówiąc krócej łączy ona wszystkie nowoczesne odłamy przemysłu. Ten zawód jest teraz bardzo pożądany np. na Politechnice śląskiej od 3 semestru masz gwarancje pracy. Serdecznie polecam.

A ile jest programowania i samej informatyki na Mechatronice? I czy może orientujesz się czym konkretnie można się po tych studiach zajmować? 🙂

Pozdrawiam

Ps. Wyniki na AGH już dzisiaj a jutro muszę papiery zawieźć.

Jak u mnie w szkole to informatyki jest stosunkowo mało, jednakże jest w planach że w przyszłych klasach dojdzie mi programowanie i projektowanie w wirtualnej przestrzeni. Wiem że na studiach to projektowania jest dużo.

Po zakończeniu takich studiach można dostać się do firm zajmujących się na przykład liniami montażowymi w których możesz zostać np człowiekiem od usuwania usterek, a takich ludzi jest bardzo mało w Polsce przykładowo w zaprzyjaźnionej ze mną firmie niedawno wysiadło urządzenie popychające drewno i należało je naprawi (kwestia zresetowanie) musieli ściągać ludzi aż z warszawy. Czasami zdarza się tak że należy zmienić urządzenie do działania w inny sposób wtedy też przyda się mechatronik.

Wtedy przydaje się Inżynier Utrzymania Ruchu lub inny podobnie się nazywający, którym to można być po różnych kierunkach (ale bez technikum marne szanse :]).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...