Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze elementów dla Arduino z wyświetlaczem i ekspanderami wyjść

Galant

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum oraz nowy w świecie elektroniki oraz Arduino. Trafiłem tu z zadaniem jakie mam rozwiązania w mojej pracy, już tłumaczę.

Problem:

W bloku (teraz popularna nazwa Apartamentowcu) każde mieszkanie (56 mieszkań) będzie wyposażone w system alarmowy, ale sygnał alarmowy ma być sprowadzony do portierni gdzie na wyświetlaczu LCD wyświetli się numer mieszkania i buzzer zacznie bzyczeć.

Moja propozycja rozwiązania:

Bazując na Kursie z Forbota uruchomie Arduino UNO z LCD będzie mi tylko brakować dodatkowych wejść. Tutaj mam do wyboru albo "Mux Shield II ekspander wyprowadzeń dla Arduino" (https://botland.com.pl/ekspandery-wyprowadzen/3398-mux-shield-ii-ekspander-wyprowadzen-dla-arduino.html) albo poszczególne układy np. MCP23018-E/SP- ekspander wyprowadzeń I2C 16-kanałowy (https://botland.com.pl/ekspandery-wyprowadzen/6506-mcp23018-esp-ekspander-wyprowadzen-i2c-16-kanalowy.html)

Moje wątpliwości i pytania:

Chciałbym prosić o pomoc doświadczonych użytkowników czy coś takiego ruszy, która wersja będzie prostsza w uruchomieniu. (Mi się wydaje, że z MUX SHIELD II ponieważ posiada już gotową bibliotekę i funkcje)

Dodatkowo chciałbym zapytać jaki ma zasięg magistrala I2C, ze względu na odległości najtańszym rozwiązaniem byłoby rozmieszczać przy mieszkaniach malutkie moduły (grupujące parę mieszkań) połączone magistralą I2C

Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.