Skocz do zawartości

Kamera + Rasberry Pi - MPJG Streamer.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ogólnie potrzebuję to do pojazdu mobilnego na inżynierkę "Sterowanie obiektem mobilnym za pomocą aplikacji Android".

No i chcę już zakupić malinę i kamerkę, nie będę jej jeszcze montował na pojeździe, ale chcę ją skonfigurować i sprawić, żeby streamowała już ten obraz na serwer HTTP, bo pewnie dużo czasu mi zejdzie na to jak pozyskać i zamieścić obraz z serwera HTTP do swojej aplikacji Android na telefonie w Android Studio.

1. Skąd najtaniej kupić Rasberry Pi i te Rasberry Pi będzie miało już wbudowany moduł WiFi do przesyłania obrazu z kamery na serwer HTTP dzięki MPJG Streamer?

Bo w tym poradniku -> https://forbot.pl/blog/jak-wykorzystac-raspberry-pi-do-budowy-robota-z-kamera-id10212 jakby w liście elementów, jest osobno moduł WiFi -> (Na początek wymienię elementy składowe omawianego robota -> Moduł WiFi (USB)), więc?

2. Czy do Rasberry Pi musi być dedykowana kamerka, czy może być jakaś tańsza USB i też będzie można używać tego MPJG Streamera?

1. To może kup raspberry pi zero w, które ma wbudowane wifi. Ja moje kupuję w Pimoroni, ale może znajdziesz gdzieś tańszą wysyłkę.

2. Może być dowolna USB obsługiwana przez kernel, ale w przypadku pi zero musisz ją jeszcze podłączyć, a pot USB jest tylko jeden i to OTG — więc przejściówka do OTG i/lub hub będą potrzebne. Oczywiście od kamery będzie też zależeć jakość obrazu i prędkość jego przesyłania.

• Pomogłeś! 1
1. To może kup raspberry pi zero w, które ma wbudowane wifi. Ja moje kupuję w Pimoroni, ale może znajdziesz gdzieś tańszą wysyłkę.

2. Może być dowolna USB obsługiwana przez kernel, ale w przypadku pi zero musisz ją jeszcze podłączyć, a pot USB jest tylko jeden i to OTG — więc przejściówka do OTG i/lub hub będą potrzebne. Oczywiście od kamery będzie też zależeć jakość obrazu i prędkość jego przesyłania.

A powiedz mi jak będę zasilał swoje Rasberry Zero jeśli podłącze kamerkę? Bo z tego co widzę to zasilanie doprowadza się właśnie przez port mini usb 🙁 ?

@EDIT

Dobra odwołuję to są dwa porty mini USB jeden do peryferii, drugi do zasilania. Poza tym i tak ostatecznie przez gold piny.

• 2 miesiące później...

No i chcę już zakupić malinę i kamerkę, nie będę jej jeszcze montował na pojeździe, ale chcę ją skonfigurować i sprawić, żeby streamowała już ten obraz na serwer HTTP, bo pewnie dużo czasu mi zejdzie na to jak pozyskać i zamieścić obraz z serwera HTTP do swojej aplikacji Android na telefonie w Android Studio.

Cześć, jestem nową osobą na forum i właśnie przeglądam sobie pierwszy raz posty.

Jeżeli potrzeba ci końcowo obraz na androidzie to pomyśl o gstreamerze i kamerce PI. Wychodzi najtaniej a afekt chyba jeden z lepszych. PI cam na hardwerową obsługę h264 i może wyjść Ci to bardziej wydajnie niż mjpeg.

Cześć, jestem nową osobą na forum i właśnie przeglądam sobie pierwszy raz posty.

Jeżeli potrzeba ci końcowo obraz na androidzie to pomyśl o gstreamerze i kamerce PI. Wychodzi najtaniej a afekt chyba jeden z lepszych. PI cam na hardwerową obsługę h264 i może wyjść Ci to bardziej wydajnie niż mjpeg.

Już zrobiłem streamowanie dzięki darmowej aplikacji na Androida "DroidCam", która pozwala na przesyłanie obrazu z kamerki telefonu na serwer lokalny HTTP w formacie MJPEG i w swojej aplikacji pobieram ten obraz do aplikacji Android w telefonie, którym steruje pojazdem, który ma właśnie telefon z kamerką.

• 3 tygodnie później...

Wydaje mi się iż Zero może być trochę za słabe do tego celu (oczywiście zależy to od rozdzielczości obrazu z kamery i użytego kodeka. MJPEG nie jest najlepszym kodekiem lepiej użyć H.264). Co prawda nie używałem mjpeg-streamer a FFMPEG a tam kodowanie H.264 znacznie mniej obciąża CPU z tymi samymi parametrami obrazu porównując do MJPEG.

Do RPI II lub III wkładasz kartę Wifi USB2.0 za 15 PLN i chodzi.

Pozdrawiam

Wydaje mi się iż Zero może być trochę za słabe do tego celu (oczywiście zależy to od rozdzielczości obrazu z kamery i użytego kodeka. MJPEG nie jest najlepszym kodekiem lepiej użyć H.264).

Cały myk polega na tym, że kompresję MJPEG robi kamera, a mjpeg-streamer to tylko pakuje w ramki i wysyła. W każdym razie jeśli masz wystarczająco dobrą kamerę, która to obsługuje.

Wydaje mi się iż Zero może być trochę za słabe do tego celu (oczywiście zależy to od rozdzielczości obrazu z kamery i użytego kodeka. MJPEG nie jest najlepszym kodekiem lepiej użyć H.264).

Cały myk polega na tym, że kompresję MJPEG robi kamera, a mjpeg-streamer to tylko pakuje w ramki i wysyła. W każdym razie jeśli masz wystarczająco dobrą kamerę, która to obsługuje.

Są kamery które kodują do H.264 a same przesłanie wymaga mniejszego pasma. ogólnie H.264 jest wydajniejsze na każdym etapie.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...