michal91 Napisano Marzec 9, 2018 Udostępnij Napisano Marzec 9, 2018 Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z problemem możliwości odczytu sygnału analogowego z czujnika laserowego za pomocą multimetru (chciałbym na multimetrze odczytać wartość prądu z wyjścia czujnika). W załączniku dołączyłem rysunek czujnika oraz jego głównych wejść i wyjść, z których powinienem korzystać oraz rysunek połączenia z multimetrem, który niestety się nie sprawdził. Wyczytałem, że powinienem zastosować w takim przypadku pętlę prądową (szeregowego połączenia zasilacza, czujnika raz odbiornika- multimetru), ale nie bardzo wiem jak to użyć w przypadku mojego zastosowania. Podejrzewam, że może to być problem złego podłączenia GND czujnika do portu COM multimetru. Bardzo proszę o wyjaśnienie i pomoc. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lukaszm Marzec 10, 2018 Udostępnij Marzec 10, 2018 Musisz mieć połączoną masę zasilacza i masę czujnika. Czyli GND czujnika łączysz z COM multimetru (to już masz) i z V- zasilacza. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź