Skocz do zawartości

Sterownik do silnika i podłączenie do arduino.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, dopiero zaczynam przygodę z elektroniką. Potrzebny jest mi silnik o mocy około 100W i conajmniej 5Nm, znalazłeś coś takiego: https://magma.sklep.pl/product-pol-4836-Silnik-elektryczny-do-skutera-quada-rower-12V-100W-z-zebatka-6812.html . Wszystko będzie sterowane przez arduino. Moje pytanie jest takie. Jaki sterownik do takiego silnika dobrać bo rozumiem że takowy jest potrzebny? Ma to szanse działać z arduino? Pozdrawiam.

A potrzebujesz możliwości ruchu wału w dwie strony czy tylko w jedną?

W pierwszym przypadku możesz zastosować mostek H, a w drugim jeden tranzystor (zapewne MOSFET, patrząc na prąd).

Tak, silnik musi mieć możliwość pracy w dwie strony. A da się to jakoś załatwić poprzez sterownik? Wydaje mi się że byłoby to najprostsze patrząc na to, że nie mam jeszcze zbyt dużych umiejętności. Głównie to chciałbym, aby było jak najmniej pracy z tym, najlepiej cos w stylu arduino, do tego sterownik, do sterownika silnik. Byłaby w ogóle taka możliwość?

Da się bez problemu, jednak prąd 13A podany na stronie jest dość spory i wpłynie na cenę i rozmiar źródła zasilania i mostka.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...