Skocz do zawartości

Wielopunktowy pomiar temperatury ogniw w pakiecie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry

Mam za zadnie stworzyć projekt pomiaru temperatury 35 ogniw Li-Po. Do pomiaru chcę użyć mikrokontrolera oraz termistorów NTC. Stąd moje pytanie jest następujące:

Czy zasadne jest przy takiej ilości pomiarów stosować multipleksery? (jeśli tak to w jaki sposób uzyskać 35 wejść danych?) czy też warto wykorzystać bezpośrednio wejścia adc uC STM32F303ZD. A może istnieje jakiś sprytniejszy pomysł jak można takie pomiary przeprowadzić?

Z góry dziękuję za rady.

Mikrokontroler STM32F303ZD wydaje się być mocno sensowny, ma 4 ADC z multiplekserami 10-kanałowymi, więc idealnie. Zapewne do pomiaru temperatury nie potrzebujesz jakiejś super częstotliwości próbkowania. Musiałbyś tylko zadbać o odpowiednie zaprojektowanie toru analogowego, żeby uzyskać możliwie wysoką rozdzielczość faktyczną (nie podałeś żadnych informacji na ten temat).

A może warto by było użyć cyfrowych czujników ds18b20, na jednym przewodzie można ich odczytać kilka(naście, nie wiem dokładnie). Przy okazji mamy zapewnienie bardzo zbliżonych wyników.

Ciekawy pomysł, no i nie trzeba się bawić w przetwarzanie sygnału analogowego. Ewentualnym ograniczeniem może być rozmiar czujnika - termistory da się kupić w bardzo małych obudowach, a DS18B20 jednak trochę więcej zajmuje.

Pomysł z DS18B20 bardzo ciekawy. Czy w takim przypadku warto bawić się w stma czy można pokusić się o jakąś atmege?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...