Skocz do zawartości

Budzik na Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Chciałbym zrobić własny budzik z wykorzystaniem Arduino. Kupiłem już moduł RTC i buzzer. Ale mam problem nieco innej natury, załóżmy że chcę zrobić np. 10 takich budzików, czyli mam kupić 10 sztuk Arduino? Najtańszy model to wciąż koszt ~100zł, więc nie uśmiecha mi się wydawać prawie 1000zł... Czytając kurs Arduino na Forbocie, wpadłem na pomysł żeby użyć samego mikrokontrolera ATmega który kosztuje niecałe 11zł. Tak więc, włożyłbym taki kontroler do Arduino, wgrał co trzeba i włóżył do płytki stykowej z resztą potrzebnych elementów i powinno być ok?

Jako że jestem początkujący w te klocki, nie wiem czy to dobrze wykombinowałem. 🙂

Dobrze kombinujesz.

Pamiętaj, że do wgrania programu na nowy procesor potrzebujesz programatora.

Możesz też poszukać modułów Arduino Nano lub Pro Mini na allegro/ebay. 100zł to kosztuje 'oryginalna' płytka Arduino Uno, można kupić 'klony' dużo taniej.

Przede wszystkim opisz co rozumiesz pod pojęciem "budzik", bo rozwiązań konstrukcyjnych tego może być wiele. W najprostszym wypadku nie potrzebujesz niczego oprócz samej płyteczki Arduino Mini Pro:

https://abc-rc.pl/Arduino-Pro-Mini-16MHz-5V

jakiegoś wyświetlacza, paru przycisków i oczywiście głośnego bipczaka do budzenia.

Możesz to zasilać z wtyczkowego zasilacza USB, z kilku akumulatorków NiMH lub nawet z wyjścia USB komputera desktop jeśli zostawia on załączone 5V podczas swojego wyłączenia.

Pojedynczy procesor obsłuży zarówno ustawianie jak i zliczanie czasu i daty, kilkadziesiąt alarmów i nawet wiele melodyjek jeśli takie coś zechcesz zrobić. Wszystko inne będzie rozbudową lub modyfikacją tej podstawy. RTC się przyda gdy przewidujesz przenoszenie urządzenia uwiązanego do kabla zasilającego lub awarie zasilania, bo ma własną baterię, ale przecież nie jest konieczny. Wyświetlacz ciągnie dużo prądu więc długotrwałe napędzanie go z baterii raczej odpada. Jeśli chcesz zrobić coś bateryjnego, musisz rozwiązać problem wyświetlania czasu. Masz dwie opcje: albo znaleźć małego LCD bez podświetlania albo np. wyłączać wyświetlacz gdy nie jest używany do ustawiania czasu lub alarmów. Zamiast przycisków które zawsze są jakimś problemem przy projektowaniu i robieniu obudowy możesz użyć małego odbiornika podczerwieni za 3zł. Wtedy wystarczy pilot od telewizora i masz programowanie ustawień zrobione przez małą dziurkę pod wyświetlaczem.

Tak więc możliwości jest mnóstwo. Napisz co konkretnie chcesz zrobić, tj. jakie funkcjonalności chcesz tam wstawić i jak to ma wyglądać od strony użytkowej.

Gość es2

Arduino UNO to ok 30zł. Tańsze Arduino (MAMO, MINI), nie mają programatora więc trzeba go dokupić za jakieś 30zł.

Można użyc samego uC ale Arduino ustawia zewnętrzny generator kwarcowy. Trzeba więc dołączyć kwarc lub programatorem ustawić wewnętrzny RC.

Żadne z wymienionych nie ma programatora. UNO i mini mają za to wbudowany konwerter UART/USB dzięki któremu podłączasz je wprost do PC, ale musisz za niego płacić za każdym razem gdy kupujesz nową płytkę. Nano PRO nie ma nawet tego, ale przecież nie jest on potrzebny do normalnej pracy prostych urządzeń (jak budzik) więc po co przepłacać? Dlatego taką wersję tu Koledze zaproponowałem.

Konwerter kupujesz wtedy tylko raz, za kilkanaście złotych:

https://abc-rc.pl/FT232-FTDI

i starcza do wszystkich prostych projektów które nie muszą na bieżąco komunikować się z kompem.

"Programator" w sensie ISP, TPI czy JTAG nie jest potrzebny dopóki masz płytki z procesorami z wgranym bootloaderem.

Gość es2
Żadne z wymienionych nie ma programatora. UNO i mini mają za to wbudowany konwerter UART/USB dzięki któremu podłączasz je wprost do PC,

Faktycznie. Programowanie odbywa sie przez bootloader. Arduino to nie płytki Discawery dla STM32F, które maja wbudowany programator/debuger.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...