Skocz do zawartości

Programowanie Atmega8L z ISP AVR oraz BASCOM AVR, AVR DUDE

lukpep

Pomocna odpowiedź

Witam

Dopiero zaczynam przygode z programowaniem uC i przed zaprogramowaniem (zblokowaniem) pierwszego ukladu chcialbym opisac co i jak zamierzam zrobic a Was prosic u uzupelnienie, korekte moich zamiarow.

Zakupilem nastepujacy programator: http://www.allegro.pl/item689447277_nowosc_programator_isp_avr_usb_rohs_atmel_fv.html

Zainstalowalem sterownik ze strony sprzedawcy: http://protech-micro.pl/support/Sterowniki/ - USBASP_Win32_v0.1.10.zip konkretnie - calosc wydaje sie dziala dobrze z Vista:

Programowac zamierzam uklad ATmega8L znajdujacy sie juz w robocie.

Mam napisany program w BASCOM AVR - projekt sklada sie z 3 plikow - .bas .bin .hex

Podlaczam programator pod kompa oraz pod uklad przy pomocy kabla w standardzie KANDA. Teraz kwestia zworek - gdy programuje nowego uC to wiem, ze korzysta on z wewnetrznego kwarcu 1Mhz wiec musze zostawic wlaczona zworke do programowania ukladow o predkosciach < 1.5 Mhz prawda? Przy kazdym kolejnym programowaniu juz z poprawnie ustawionymi fusami na zew. kwarc 8Mhz takiej potrzeby nie bedzie? Dobrze rozumuje? Druga zworka sluzy do wyboru sposobu zasilania - czy programowany uklad ma byc zasilany z programatora czy tez ma wlasne zrodlo zasilania. Programowanie wolalbym przeprowadzic na robocie bez baterii i ustawiajac zworke na dostarczanie zasilania ukladowi z programatora. Dobrze kombinuje?

I teraz samo programowanie - odpalam avrdude-gui 0.2.0

i pokazuje mi sie taki oto ekran:

-p Device ustawiam ATmega8 (wersji L tam nie ma ale to chyba zadna roznica?)

-c Programer daje usbasp

Port zostawiam tak jak jest - dowolny.

A dalej jest dla mnie magia, o objasnienie ktorej chcialbym Was prosic. We flashu jak rozumiem daje sciezke do hexa ze swoim programem napisanym w BASCOMie? I daje Write oraz Verify?

A co z EEPROM?

I jak poustawiac fusy, zeby uC korzystal mi juz od tego czasu z zewnetrznego kwarcu 8Mhz?

Zdaje sobie sprawe, ze problemy z programowaniem, fusami itp byly walkowane kilka razy ale ten watek jak wydaje mi sie zbiera cale info w jednym miejscu - od napisania programu az do wrzucenia go na uC.

Pozdrawiam serdecznie - moj pierwszy watek na diodzie 🙂

// EDIT:

W zwiazku z brakiem odpowiedzi poradzilem sobie sam. W temacie zworek to:

Zworka bliżej złącza ISP służy do podania zasilania 5V na układ docelowy. Nie potrzeba wtedy

dodatkowego zasilania. Jest pobierana z portu USB. Takie rozwiązanie polecam tylko wtedy,

gdy mamy do zaprogramowania sam mikrokontroler. W innym przypadku należy zworkę

zdjąd i skorzystad z zasilania płytki na której zainstalowany jest układ docelowy.

Zworka po zewnętrznej stronie płytki służy to obniżenia prędkości programowania. Powinna

byd założona przy programowaniu układów taktowanych zegarem poniżej 1,5MHz.

A co do avrdude gui to skorzystalem z programu mkAVRCalculator, ktory pozwala latwo i szybko wyliczyc fusy. Jest opis PL wiec wszystko intuicyjne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.