Treker (Damian Szymański) Napisano Sierpień 18, 2009 Udostępnij Napisano Sierpień 18, 2009 Zapraszam do zapoznania się z czwartym odcinkiem naszego kursu programowania uC AVR w AVR-GCC Czwarty odcinek dostępny pod adresem: kursC.forbot.pl Zapraszam do komentowania na forum
psu Sierpień 19, 2009 Udostępnij Sierpień 19, 2009 Super, ale szkoda że nie ma czegoś bardziej pod AVR-y, czyli np. przerwania, liczniki... jedynie podstawy C.
Treker (Damian Szymański) Sierpień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Sierpień 20, 2009 Raczej ciężko byłoby omawiać wspomniane zagadnienia bez znajomości języka C.
psu Sierpień 20, 2009 Udostępnij Sierpień 20, 2009 Dlaczego ? Przerwania, liczniki to tylko wykorzystanie możliwości mikrokonrtolerów. Tu raczej chodzi o sposób ustawienia tego wszystkiego. Tablice np. nie są zbytnio potrzebne, funkcje - warto może rozumieć co to jest to coś o nazwie SIGNAL, czy INTERRUPT Samego języka C można douczyć się z innych źródeł, a znaleźć dobry kurs programowania uC - wykorzystując mechanizmy jakie nie występują w programowaniu na PC - jest trudniej. Osobiście poznałem C kilka lat temu, i właśnie pierwsze kursy - złożenie sprzętu, a później zmuszenie go do działania - zapalanie diód najwięcej mi dało - to było programowanie uC. Tak naprawdę ciężko powiedzieć czy zaczynać z wszystkim od początku, czy skupić się na docelowym problemie. Pozdrawiam. Edit. Pewnie następny kurs będzie dotyczył np. wskaźników. Tylko czy jest sens powtarzania tego co można znaleźć w innych źródłach ? Skupiłbym się na samych uC. Ciekawe co o tym sądzą inni.
abxyz Sierpień 20, 2009 Udostępnij Sierpień 20, 2009 Ja rozumiem, że kolega zna język C i jest zainteresowany opisem programowania sprzętu: timerów, przerwań itp, dalej w kursie tematy te będą przerabiane. Tymczasem można zapytać o te rzeczy na naszym forum, na pewno będzie odpowiedź. Ale kurs jest kierowany do "początkujących", więc nie mogłem zaczął pisać "od środka", to nie jest serial telewizyjny:) Wiadomo, że w sieci można znaleźć mnóstwo kursów i materiałów na temat języka C, jednak programowanie 8-bitowych mikrokontrolerów, to zupełnie co innego niż pisanie programów dla PC. Oto przykłady z pewnej książki do nauki języka C: wyszukiwanie liczb pierwszych, algorytmy, sortowania, tworzenie prostej bazy danych. Jak ktoś miałby się z tego nauczyć programować mikrokontrolery ? Pozdrawiam!
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »