Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Jestem stosunkowo nowy i mam problem z ekspanderem MCP23018-E/SP. Próbowałem podłączyć go do arduino przez I2C, lecz mam problem z adresacją. Brakuje mi pinów A0, A1, A2. W nocie katalogowej jest pin ADDR, ale nie wiem jak go użyć. Z góry dzięki za wszelką pomoc i próbę wytłumaczenia mi działania tego ekspandera.

Wg. noty katalogowej: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22103a.pdf do pinu ADDR podłączasz dzielnik napięcia wg. schematu ze strony 10 (nr rysunku 1-2). Na stronie 11 na samym dole (VDD=5,5V) masz rozpisane wartości rezystorów i wartość napięcia V2 by uzyskać odpowiedni adres (n).

Chyba MCP23017 byłoby mniej problematyczne. 😐

Jak patrzę na te wartości rezystorów i nietypowe napięcie 5V5, to w ostateczności zaryzykowałbym podciągnięcie pinu ADDR do GND, by uzyskać n = 0. Ale to ja, i może być to straszna pomyłka. 😕

• Pomogłeś! 1

Napięcie nie jest nietypowe, 5,5V jest podane jako max, tak samo zresztą jak dla Atmega. Adres liczy się w proporcji do Vcc, także niezależnie od zasilania 10k do GND da n=0, podłączony do Vcc da n=7, podzielenie na pół da, no nie należy dzielić na pół bo to byłoby na granicy 3 i 4. Trzeba dawać różne rezystory z proporcjami z tej tabeli, a w szczególności dla n=7 i n=0 drugiego może nie być.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...