Skocz do zawartości

[STM32] HAL + SW + STMCubeMX - dodawanie zewnętrznych bibliotek

Pomocna odpowiedź

Napisano

Co prawda nie jestem początkujący, jeśli chodzi o programowanie mikrokontrolerów - zrobiłem już parę projektów na AVR-ach, PIC-ach i 8051 - niemniej dopiero teraz zabieram się za STM32, opierając się na kursie HAL z tej strony. A ponieważ pytanie dotyczy dość "trywialnej" kwestii myślę, że to będzie chyba najodpowiedniejszy dział dla tego wątku.

Mianowicie chciałem się upewnić, co do sposobu dodawania zewnętrznych bibliotek w formie plików *.c i *.h do istniejącego projektu, wygenerowanego w STMCubeMX i zaimportowanego do SW. Czy istnieje jakiś preferowany sposób, jeśli chodzi o umieszczanie tych plików w strukturze katalogów? Czy modyfikacja projektu w STMCubeMX w jakiś sposób wpłynie na te pliki?

Pliki powinienem umieszczać w katalogu User, czy też (jeśli dotyczą one warstwy sprzętowej) mogę wykorzystać do tego katalog Drivers?

Pliki *.h trzymać w Inc w głównym katalogu projektu?

Nawet jeśli modyfikacja projektu w STMCubeMX nie wpływa na dodane pliki, wolałbym trzymać się jakichś przyjętych rozwiązań, o ile takowe istnieją.

I jeszcze jedno pytanie. Widzę, że STMCubeMX pozwala na dodanie obsługi sieciowych "middlewares" w przypadku mikrokontrolerów wyposażonych we wbudowany kontroler Ethernet z interfejsem RMII/MII. Czy istnieje możliwość wymuszenia podobnej konfiguracji dla prostszych MCU, korzystających z zewnętrznego sterownika SPI, w rodzaju ENC28J60?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...