Skocz do zawartości

RPi / Arduino i sterowanie roletami

Pomocna odpowiedź

Cześć,

abstrahując od samego podłączenia "relay"  mam jedną podpowiedź. Jakiś czas temu zrobiłem sterownik rolet (na oknach i drzwiach balkonowych) na układzie FPGA.

Radzę Ci zrobić układ "soft-start" i "soft-stop" dla silnika. Podczas załączania/wyłączanie silnika występują stany nieustalone (chwilowo płyną bardzo duże prądy przez uzwojenia silnika i występują przepięcia). Ja używałem silnika DC 12V sterowanego przez PWM. Bez powolnego rozpędzania/hamowania silnika będziesz miał problem ze stanami nieustalonymi.

Pozdrawiam

Jak zrobic taki uklad dla 12V DC i 230V AC (jak sprawdzalem to prawdopodobnie takie bede mial)?

Czy korzystajac z STR-421 tez bedzie to mialo miejsce?

(edytowany)
13 godzin temu, FTX napisał:

Jak zrobic taki uklad dla 12V DC i 230V AC (jak sprawdzalem to prawdopodobnie takie bede mial)?

Czy korzystajac z STR-421 tez bedzie to mialo miejsce?

Cześć,

odnośnie STR-421 to nie wiem, bo w danych technicznych jego dotyczących nie mogę znaleźć takich informacji (zresztą w przypadku silników zasilanych prądem zmiennym sprawy wyglądają odmiennie niż dla DC).

W przypadku silnika 12 VDC można to osiągnąć programowo np. z Arduino (PWM o zmiennym wypełnieniu) z użyciem mostka MOS-FET (powinien mieć wejścia "DIR" - kierunek ruchu i wejście "PWM) do sterowania silnikiem.

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...