Skocz do zawartości

Sharp GD2D12-zakłócenia.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam taki problem. W jednym ze swoich robotów chciałbym zastosować wspomniane w temacie dalmierze Sharp'a. Mój problem dotyczy zakłóceń w zasilaniu jakie powodują. Wiem, że w celu dość skutecznej eliminacji zakłóceń stosuje się filtr LC 33mH 33uF jednak myślałem nad innym sposobem ich eliminacji. Jak myślicie, czy owe zakłócenia przedostaną do elektroniki sterującej w przypadku zasilania Sharpów i elektroniki z dwóch oddzielnych stabilizatorów gdzie do zasilania użyty jest akku li-pol?

Prawdopodobnie nie, ale głównie dlatego, że przy stabilizatorze masz kondensatory 😉

Użycie tego tricku na większej ilości sharpów powinno bez problemu działać. Możesz zastosować kondensator 100uF elektrolit + 1uf ceramiczny dla lepszego efektu.

• 2 tygodnie później...

Chciałbym zwrócić uwagę na inny problem. Zwróć uwagę, czy zastosowanie filtru LC w zasilaniu Sharpa nie zmieni jego charakterystyki. Zarówno ja jak i kolega mięliśmy taki przypadek w konstrukcjach robotów minisumo. Z tego co pamiętam, przy braku jakiejkolwiek przeszkody na wyjściu było napięcie w okolicach 1V, które rosło dopiero przy wykryciu obiektu w okolicach 10-15cm.

Wielkie dzięki za wskazówkę. Nie sądziłem, że filtr w zasilaniu może wpłynąć na charakterystykę Sharpa. Tylko to napięcie które pojawia się na wyjściu powoduje przesunięcie charakterystyki czy jej całkowitą zmianę?

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...