co_pat Napisano Sierpień 30, 2009 Udostępnij Napisano Sierpień 30, 2009 Witam! Mam taki problem. W jednym ze swoich robotów chciałbym zastosować wspomniane w temacie dalmierze Sharp'a. Mój problem dotyczy zakłóceń w zasilaniu jakie powodują. Wiem, że w celu dość skutecznej eliminacji zakłóceń stosuje się filtr LC 33mH 33uF jednak myślałem nad innym sposobem ich eliminacji. Jak myślicie, czy owe zakłócenia przedostaną do elektroniki sterującej w przypadku zasilania Sharpów i elektroniki z dwóch oddzielnych stabilizatorów gdzie do zasilania użyty jest akku li-pol?
MirekCz Sierpień 31, 2009 Udostępnij Sierpień 31, 2009 Prawdopodobnie nie, ale głównie dlatego, że przy stabilizatorze masz kondensatory Użycie tego tricku na większej ilości sharpów powinno bez problemu działać. Możesz zastosować kondensator 100uF elektrolit + 1uf ceramiczny dla lepszego efektu.
Robi Wrzesień 14, 2009 Udostępnij Wrzesień 14, 2009 Chciałbym zwrócić uwagę na inny problem. Zwróć uwagę, czy zastosowanie filtru LC w zasilaniu Sharpa nie zmieni jego charakterystyki. Zarówno ja jak i kolega mięliśmy taki przypadek w konstrukcjach robotów minisumo. Z tego co pamiętam, przy braku jakiejkolwiek przeszkody na wyjściu było napięcie w okolicach 1V, które rosło dopiero przy wykryciu obiektu w okolicach 10-15cm.
co_pat Wrzesień 16, 2009 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 16, 2009 Wielkie dzięki za wskazówkę. Nie sądziłem, że filtr w zasilaniu może wpłynąć na charakterystykę Sharpa. Tylko to napięcie które pojawia się na wyjściu powoduje przesunięcie charakterystyki czy jej całkowitą zmianę?
Robi Wrzesień 19, 2009 Udostępnij Wrzesień 19, 2009 Całą zmianę. Zmienia się napięcie przy braku przeszkód, zasięg, czułość i maksimum.
co_pat Wrzesień 27, 2009 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 27, 2009 Robi a mógł byś napisać w jakim stopniu zmieniły sie parametry u Ciebie?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »