Skocz do zawartości

Nie widzi bibliotek Atolic- STM32

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam problem odnośnie dołączania bibliotek stdLib. 
Projekt został stworzony  w programie MxCube i wygenerowany. Wiec standardowo są tam umieszczone biblioteki HAL'a.

I tu pojawia się problem ponieważ muszę mieć większą kontrolę nad modułem I2C i chciałem obsłużyć go za pomocą stdLib.

Skopiowałem biblioteki do katalogu z projektem i załączyłem je za pomocą  Properties -> C/C++ General -> Paths and Symbols -> Includes

Poniżej zamieszczam zdjęcia przedstawiające problem.

Ps. Sprawa dość pilna z góry dzięki za pomoc 

problem_atolic.png

Musisz mieć zdefiniowane poprawnie symbole:

Pierwszy to "USE_STDPERIPH_DRIVER" oraz właściwy symbol mikrokontrolera.

Dla przykładu - STM32F411 to "STM32F411xE". To chyba  minimum, żeby Eclipse "zobaczył" bibliotekę.

Natomiast wg mnie mieszanie kobył HALa i STD to bardzo kiepski pomysł, bo pewnie inne symbole będą się mieszać i ogólnie to chyba nie uda się tego pożenić,  a jeśli w ogóle to pewnie konfiguracja będzie uciążliwa..

Też się tego obawiam, i właśnie nie wiem jak to obejść. I jaką drogą podążyć aby to miało jakiś sens. 

Można za pomocą biblioteki HAL mieć dostęp do niższego poziomu tak aby ogarnąć I2C?
Głownie chodzi o obsługę interfejsu SCCB aby obsłużyć kamerkę OV7670, który jest podobny do I2C, ale stm32 sobie z tym jakoś nie radzi. 
Gdzieś wyczytałem że trzeba opóźnić trochę transmisję pomiędzy dwoma bajtami .

Z góry dzięki za pomoc 

Nie jestem tu ekspertem, ale w CubeMX jest jeszcze coś takiego jak biblioteka LL.

Ona jest dwubieżna z HAL, a dostęp do rejestrów w LL to jest coś między właśnie HAL, a pisaniem bezpośrednio na rejestrach.

Proponuję żebyś jednak zapoznał się z programowaniem na rejestrach.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3111562.html

Widać, że masz taką potrzebę, a to dobra okazja żeby się rozwinąć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...