Skocz do zawartości

Licencje BT, Apple, Android

Pomocna odpowiedź

Napisano

Chciałbym wprowadzić na rynek produkt oparty na płytce ESP - wroom32. Zmiana poszczególnych ustawień produktu będzie odbywała się za pośrednictwem telefonów z aplikacjami które napisałem - zarówno na androida jak i na IOS, a całość bazuje na systemie bluetooth.

I teraz chciałem się zapytać osób które miały już z tym do czynienia. Jak wygląda sprawa licencji.

W przypadku bluetooth'a trafiłem na informacje, że dla małych firm jest to 2000$, dla dużych 4000$, a gdy produkt tylko odbiera dane to 100$. Czy mam poprawne informacje?

Jak ma się sprawa w przypadku Apple, gdybym chciał zaznaczać, że są odpowiednie aplikacje na urządzenia z IOS'em do obsługi produktu? Oraz jak się to ma z Androidem?

Ktoś przechodził taką ścieżkę i może się podzielić doświadczeniem?

46 minut temu, Kamool napisał:

I teraz chciałem się zapytać osób które miały już z tym do czynienia. Jak wygląda sprawa licencji.

W przypadku bluetooth'a trafiłem na informacje, że dla małych firm jest to 2000$, dla dużych 4000$, a gdy produkt tylko odbiera dane to 100$. Czy mam poprawne informacje?

Jak ma się sprawa w przypadku Apple, gdybym chciał zaznaczać, że są odpowiednie aplikacje na urządzenia z IOS'em do obsługi produktu? Oraz jak się to ma z Androidem?

O jakie licencje konkretnie pytasz? Chodzi Ci np. o umieszczenie informacji, że urządzenie może współpracować z iOS/Androidem i pytasz o wstawienie logotypu tych systemów na opakowaniu Twojego produktu?

Tak, dokładnie o to chodzi - myślałem żeby po prostu zamieścić informacje, że są odpowiednie aplikacje na iOS/Androida które pozwalają programować to urządzenie za pomocą Bluetooth'a.

Nie muszę umieszczać logotypu, wystarczy taka informacja.

Nie wydaje mi się, aby coś takiego podlegało licencjonowaniu. W przypadku obu platform znaleźć można konkretne wytyczne jak i gdzie umieszczać informacje na temat zgodności urządzenia z danym systemem. Akurat, jeśli chcesz "na kartonie" pokazać informację o aplikacji do pobrania z odpowiedniego marketu to nie powinno być większych problemów - szczególnie, że obie firmy udostępniają nawet generatory takich emblematów. Trzeba się tylko stosować do wytycznych, tutaj znajdziesz wszystkie informacje:

Wczytaj się dokładnie w te zasady i powinno być dobrze. Warto też przestudiować inne dokumenty udostępniane przez firmy, bo czasami może być też konieczność drukowania formułek typu: "Apple, the Apple logo, iPhone, and iPad are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries and regions. App Store is a service mark of Apple Inc.". Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj: https://developer.apple.com/app-store/marketing/guidelines/

W przypadku wypuszczania na rynek produktu z ESP32 dużo bardziej obawiałbym się spełniania norm dotyczących komunikacji bezprzewodowej itd. 😉

Oczywiście nie traktuj moich wskazówek jako pewnika i zweryfikuj sam te informacje - nie jestem prawnikiem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...