Popularny post atlantis86 Napisano Styczeń 14, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Styczeń 14, 2019 (edytowany) Tym razem prezentuję jeden z moich starszych projektów. Powstał on w 2013 roku, będąc pierwszą poważniejszą próbą umiejętności zdobytych podczas nauki programowania mikrokontrolerów AVR. Wszystko zaczęło się jakiś czas wcześniej, gdy do moich rąk trafił stary, polski telefon z tarczą numerową, wyprodukowany przez przedsiębiorstwo RWT w latach sześćdziesiątych. Któryś z poprzednich właścicieli tego urządzenia potraktował je jako źródło części - wewnątrz brakowało większości elementów potrzebnych do normalnej pracy. Na szczęście obudowa zachowała się w idealnym stanie. Przywrócenie telefonu do stanu oryginalnego mijało się z celem, więc w najlepszym razie mógłby on służyć za stylową dekorację. W pewnym momencie wpadłem na inny pomysł co do zastosowania tego zabytku. Mniej więcej w tym samym czasie udało mi się bowiem zdobyć kilka modułów GSM Motorola D15, wymontowanych ze złomowanych centralek alarmowych. Rozwiązanie nasuwało się samo - zrobić z tego "komórkę". 🙂 Urządzenie działa w oparciu o mikrokontroler Atmega328, którego głównym zadaniem jest sterowanie modułem GSM za pomocą komend AT. Układ zajmuje się także zliczaniem impulsów wysyłanych przez tarczę numerową podczas wybierania numeru, a także generuje sygnał PWM udający sygnały wybierania i zajętości, Najbardziej problematycznym elementem był dzwonek, wymagający do działania cyklicznych zmian przepływu prądu. Zadanie to jest realizowane prze prosty półmostek H. Ponieważ dzwonek wymaga do pracy napięcia co najmniej kilkudziesięciu V, w grę wchodziły dwa rozwiązania: zbudowanie przetwornicy albo przewinięcie uzwojeń. Zdecydowałem się na drugie z nich. Urządzenie wyposażone jest we wbudowany akumulator litowo-polimerowy oraz scalony kontroler ładowania MCP73831T. Podczas budowy telefonu popełniłem kilka błedów oraz poszedłem na kilka kompromisów, na które dzisiaj w żadnym razie bym się nie zgodził. Najważniejsze problemy tej konstrukcji to: Pojawiające się okazjonalnie zakłócenia, będące wynikiem zastosowania modułu GSM bez różnicowego toru audio. Dziś zastosowałbym któryś z tanich i ogólnodostępnych modułów GSM. Brak stabilnego zasilania. Cała elektronika jest zasilana bezpośrednio napięciem akumulatora. Nie stanowi to problemu, ponieważ wartości mieszczą się w dopuszczalnych warunkach pracy wszystkich elementów, a wraz z rozładowywaniem akumulatora zmienia się wspólny punk odniesienia, wyznaczany przez VCC. Dzisiaj jednak zastosowałbym przetwornicę S7V8F3. Program został napisany w sposób blokujący, w oparciu o "delay'e" oraz pętle oczekujące na wykonanie określonego zadania. Z uwagi na powyższe projekt w końcu doczeka się zapewne uwspółcześnionej rewizji. Edytowano Styczeń 15, 2019 przez Treker Poprawiłem formatowanie. 3 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 15, 2019 Udostępnij Styczeń 15, 2019 Właśnie zaakceptowałem Twój opis, możesz go teraz zgłosić do akcji rabatowej umieszczając link w temacie zbiorczym. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź