Skocz do zawartości

wykrywanie robota w jakimś zasięgu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam! To mój pierwszy post więc się przedstawię nazywam się Sebastian i jestem z Gdańska.. (btw. studiuje automatykę i robotykę na PG:D) ok to tyle:P

Z robotyką miałem już sporo do czynienia i kilka konstrukcji nawet sam złożyłem, z samym programowaniem uC czy tym podobne nie mam problemu, ale...

Muszę upgrade'ować swojego robota tak aby po wyjechaniu z pewnego obszaru coś się działo. (te coś, jest w tej chwili nie istotne). Myślałem żeby był jakiś nadajnik i odbiornik radiowy na robocie (nie podczerwień bo nie zawszę będą się widziały). Chciałbym żeby to było na maxa proste, żebym nie musiał do tego uC używać. Jak robot wyjedzie z zasięgu nadajnika to zapala się dioda (czy cokolwiek:P), po prostu miałby "wiedzieć", że jest poza obszarem.

Z góry dziękuje za odp!

hmm zastanówmy się ....

najprościej by było przymocować sznurek do wyłącznika w robocie i do pala wbitego w ziemię 😋 jak robot wyjedzie poza obszar to sznurek pociągnie wyłącznik ;D

a tak na serio to wolisz wer. light (proste nadajniki i odbiorniki radiowe) czy hardcore (nadzorowanie oddalenia od środka za pomocą enkoderów) ??

Opcji jest dużo. Czy obszar będzie nieregularną figurą, czy np. kołem? W przypadku koła rozwiązanie proste - "latarnia" IR w środku.

Można też np. wykorzystać czujnik koloru - obszar "niedozwolony" obrysować linią o określonym kolorze (kontrastującym z resztą), na podobnej zasadzie jak robi się w walkach robotów kategorii minisumo i sumo.

Enkodery to pomysł chybiony ze względu na bardzo częste poślizgi kół wynikające z konstrukcji robota i określonego tarcia między kołami i podłożem podczas skręcania, zatrzymywania itp; nie mówiąc już o koniecznych obliczeniach..

a więc: to zdecydowanie powinno być koło:) chciałbym żeby to było radiowo. Coś jak pomysł z "latarnia" IR w środku z tym, że nie może to być podczerwień bo nie zawsze będą się "widziały". I musiało by to działać jako osobny moduł, znaczy, że w każdym momencie to zdejmuje z robota i do innego mocuje. Myślałem o układzikach RX-2B i TX-2B (mam je z zabawki zdalnie sterowanej) ale same one nie będą działać:/ ktoś ma jakiś pomysł?🙂

Jeśli radiowo i prosto to proponuje moduły HM-T868S i HM-R868S.

W centrum obszaru można ustawić nadajnik, dołączyć do niego źródło sygnału (wystarczy najprostszy generator, np. na 555).

Odbiornik można podłączyć do procesora i sprawdzać czy sygnał z generatora jest obecny.

Albo lepiej zrobić filtr pasmoprzepustowy oraz detekcję analogowo.

Trochę informacji o modułach przedstawiłem tutaj: https://www.forbot.pl/forum/topics20/radiowa-transmisja-danych-czyli-robot-zdalnie-sterowany-vt2207.htm

Testowałem moduły na generatorze i oscyloskopie, więc do opisanego celu powinny wystarczyć.

Dzięki, chyba właśnie o to chodziło:) Czyli, że wystarczy jak do nadajnika podłącze 4,5V to na odbiorniku te 4,5V mi się pokaże? Dobrze zrozumiałem?

Niestety, aż tak prosto nie będzie.

Jeśli odbiornik będzie działał, a nadajnik zostanie wyłączony lub będzie poza zasięgiem, to na odbiorniku będą się pojawiały losowe dane (szum) - trochę jak z telewizorem lub radiem, jeśli nie ustawisz na działającą stację.

Najlepiej byłoby na nadajniku wysyłać zadany sygnał (np. o częstotliwości 1kHz), a na odbiorniku filtrować tylko zadaną częstotliwość i sprawdzać czy działa.

Jeśli chcesz spróbować najprościej, to na nadajniku podłącz 5V, a na odbiorniku podłącz prostu układ całkujący (rezystor + kondensator). Jeśli odbiornik będzie w zasięgu za filtrem będzie ~5V (może trochę mniej). Jeśli poza zasięgiem, to szum da około połowę, czyli ~2,5V. Dalej można podłączyć komparator i dostać czysty sygnał np. 0V dla poza zasięgiem, 5V w zasięgu.

[ Dodano: 27 Paź 09 09:57 ]

Zarys schematu o który mi chodzi:

Z komparatora można zrezygnować, jeśli w docelowym układzie jest procesor i masz wolny przetwornik A/C.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...