Skocz do zawartości

wykrywanie robota w jakimś zasięgu

Sokolsok

Pomocna odpowiedź

Witam! To mój pierwszy post więc się przedstawię nazywam się Sebastian i jestem z Gdańska.. (btw. studiuje automatykę i robotykę na PG:D) ok to tyle:P

Z robotyką miałem już sporo do czynienia i kilka konstrukcji nawet sam złożyłem, z samym programowaniem uC czy tym podobne nie mam problemu, ale...

Muszę upgrade'ować swojego robota tak aby po wyjechaniu z pewnego obszaru coś się działo. (te coś, jest w tej chwili nie istotne). Myślałem żeby był jakiś nadajnik i odbiornik radiowy na robocie (nie podczerwień bo nie zawszę będą się widziały). Chciałbym żeby to było na maxa proste, żebym nie musiał do tego uC używać. Jak robot wyjedzie z zasięgu nadajnika to zapala się dioda (czy cokolwiek:P), po prostu miałby "wiedzieć", że jest poza obszarem.

Z góry dziękuje za odp!

hmm zastanówmy się ....

najprościej by było przymocować sznurek do wyłącznika w robocie i do pala wbitego w ziemię 😋 jak robot wyjedzie poza obszar to sznurek pociągnie wyłącznik ;D

a tak na serio to wolisz wer. light (proste nadajniki i odbiorniki radiowe) czy hardcore (nadzorowanie oddalenia od środka za pomocą enkoderów) ??

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Opcji jest dużo. Czy obszar będzie nieregularną figurą, czy np. kołem? W przypadku koła rozwiązanie proste - "latarnia" IR w środku.

Można też np. wykorzystać czujnik koloru - obszar "niedozwolony" obrysować linią o określonym kolorze (kontrastującym z resztą), na podobnej zasadzie jak robi się w walkach robotów kategorii minisumo i sumo.

Enkodery to pomysł chybiony ze względu na bardzo częste poślizgi kół wynikające z konstrukcji robota i określonego tarcia między kołami i podłożem podczas skręcania, zatrzymywania itp; nie mówiąc już o koniecznych obliczeniach..

a więc: to zdecydowanie powinno być koło:) chciałbym żeby to było radiowo. Coś jak pomysł z "latarnia" IR w środku z tym, że nie może to być podczerwień bo nie zawsze będą się "widziały". I musiało by to działać jako osobny moduł, znaczy, że w każdym momencie to zdejmuje z robota i do innego mocuje. Myślałem o układzikach RX-2B i TX-2B (mam je z zabawki zdalnie sterowanej) ale same one nie będą działać:/ ktoś ma jakiś pomysł?🙂

Jeśli radiowo i prosto to proponuje moduły HM-T868S i HM-R868S.

W centrum obszaru można ustawić nadajnik, dołączyć do niego źródło sygnału (wystarczy najprostszy generator, np. na 555).

Odbiornik można podłączyć do procesora i sprawdzać czy sygnał z generatora jest obecny.

Albo lepiej zrobić filtr pasmoprzepustowy oraz detekcję analogowo.

Trochę informacji o modułach przedstawiłem tutaj: https://www.forbot.pl/forum/topics20/radiowa-transmisja-danych-czyli-robot-zdalnie-sterowany-vt2207.htm

Testowałem moduły na generatorze i oscyloskopie, więc do opisanego celu powinny wystarczyć.

Niestety, aż tak prosto nie będzie.

Jeśli odbiornik będzie działał, a nadajnik zostanie wyłączony lub będzie poza zasięgiem, to na odbiorniku będą się pojawiały losowe dane (szum) - trochę jak z telewizorem lub radiem, jeśli nie ustawisz na działającą stację.

Najlepiej byłoby na nadajniku wysyłać zadany sygnał (np. o częstotliwości 1kHz), a na odbiorniku filtrować tylko zadaną częstotliwość i sprawdzać czy działa.

Jeśli chcesz spróbować najprościej, to na nadajniku podłącz 5V, a na odbiorniku podłącz prostu układ całkujący (rezystor + kondensator). Jeśli odbiornik będzie w zasięgu za filtrem będzie ~5V (może trochę mniej). Jeśli poza zasięgiem, to szum da około połowę, czyli ~2,5V. Dalej można podłączyć komparator i dostać czysty sygnał np. 0V dla poza zasięgiem, 5V w zasięgu.

[ Dodano: 27 Paź 09 09:57 ]

Zarys schematu o który mi chodzi:

Z komparatora można zrezygnować, jeśli w docelowym układzie jest procesor i masz wolny przetwornik A/C.

• Pomogłeś! 1