marek91 Napisano Listopad 11, 2007 Udostępnij Napisano Listopad 11, 2007 Witam zrobiłem sobie robota załączam go i najpierw nic sie nie dzieje a po 10 sekundach pojawił się biały dym i jeden z silniczków zaczął działać tylko nie tak jak trzeba (kręcił się cały czas w jedną stronę) otworzyłem robota i okazało się że to jeden z tranzystorów w mostku poszedł z dymem wymieniłem go i znowu szlak go trafił i tak 3 razy. Czego to jest wina? Ostatnim razem te mostki współpracowały z tymi silnikami (mikro serwa) tylko zmieniłem akku na taki 6v 1,3a a przedtem był z jakiegoś telefonu tylko że nie ciągnął jednego z silników to go wymieniłem. Czy to wina akku? Edit: Uwaga na ortografię. Zaquadnik Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Listopad 11, 2007 Udostępnij Listopad 11, 2007 Sprawdź, czy nie ma żadnego zwarcia w mostku. Jaki to mostek? Jakie silniki? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek91 Listopad 11, 2007 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2007 Silniki to mikro serwa, https://ssl.allegro.pl/item266139558_serwo_towerpro_sg_90_micro_9g_1_2kg_sklep_krakow.html poprzednio współpracowały z tymi mostkami: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Listopad 28, 2007 Udostępnij Listopad 28, 2007 Wprawdzie z serwami miałem mało do czynienia, ale na oko te tranzystorki w mostku są sporo za małe. Te mogą dać około 800mA maksymalnie, jeśli silnik pobiera więcej to masz dymek :] Użyj może czegoś w rodzaju BD139/140 (para komplementarna) lub innych BD, one spokojnie są w stanie wydać z siebie 1.5A 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »